Uncategorized

På Jakt Efter Smak: Kardemumma

Av Joseph Hernandez | 9 November, 2012


Aromatisk och lite söt, är kardemumma en gåtfull krydda hemma i Indien, Nepal och Bhutan, men återfinns i favoriträtter världen över. Fastän Indien förbrukar nästan hälften av världens utbud, så är de andra stora konsumenterna Skandinavien.
Kardemumma finns både i gröna och svarta sorter och är världens tredje dyraste krydda i vikt. Den vanliga gröna kardemumman är små, med en papplik kapsel fylld med små svarta frön, och finns i söta och aromatiska rätter. Den mindre vanliga svarta kardemumma är grövre och större än sin gröna motsvarighet, med en rökigare smak profil. Medan malen och pulveriserad kardemumma kan köpas, så är det kapsel sorten som du vill ha. När kardemumma malas förlorar den sin essens och smak väldigt snabbt, så det är bäst att mala fröna själv för att säkerställa kvalitet, fräschhet och styrka. En bra regel att följa när man mäter upp kardemumma är att 10 kapslar är lika med 1 ½ tsk mald kardemumma.

Klassiskt hittar du kardemumma i indisk matlagning, men dess användningsområden är många. I Skandinavien, till exempel, används det i bakning. Krossad kardemumma används för att göra den lätt söta finska brödet pulla, medan i Sverige bakas det i kakor, vid kryddning av akvavit och används som smaksättning till köttbullar. I Mellanöstern, ger grönt kardemummapulver ytterligare smak till söta rätter med sin kraftfulla arom, liksom traditionella aromämnen i kaffe och te. Kardemumma kapslar mals tillsammans med kaffebönor för att tillverka en pulveriserad blandning av de två, som sedan kokas med vatten för att göra kaffe. I Sydostasien finns grön kardemumma i traditionella indiska sötsaker och masala chai. Beroende på blandningen, kan svart kardemumma hittas i garam masala och curry.

Kardemumma är en mångsidig krydda och kompletterar alla kockars smak förråd. Låt dig inte skrämmas av denna doftande krydda. Fastän den är aromatiska och distinkt, kan kardemumma upphöja din matlagning när du använder lite finess. Denna kardemumma smulkaka är inbjudande och lugnande och transporterar dig en till en annan tid och plats.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger