Uncategorized

Intervju med Efva Attling

Av Fanny Sturén | 3 December, 2012

 

Efva Attling

Smyckesdesigner Efva Attling berättar om hur hon blev avvisad från Abba, festandet i New Yorks Meatpacking District på 70-talet, och hur viktig en frisör kan vara.

Namn: Efva Attling
Vi vet vem hon är henne därför:  Hon har ett otroligt framgångsrikt smyckevarumärke med butiker och återförsäljare över hela världen, EfvaAttling.com.
Bor: I Alphabet City, New York och på Södermalm, Stockholm.

Innan du blev en framgångsrik smyckedesigner var du en modell?

Ja, Eileen Ford upptäckte mig och därefter rbetade jag som en modell i tolv år. Tack vare Ford kom jag till New York för första gången 1974, men på grund av oljekrisen och ekonomin stannade jag bara i ett år och flyttade sedan till London. Men jag älskade det.

Hur var det att vara en modell i New York under den tiden?

Det var fantastiskt, jag fick träffa så många underbara människor! Detta var under samma tid som kvinnor som Lauren Hutton, Patti Hansen och Grace Jones var modeller och vi festade tillsammans i New York. Vi gick till dunkla klubbar i Meatpacking, som på 70-talet inte riktigt ser ut som det gör idag..

Sen började du med musik?

Musik har alltid varit en stor del av mitt liv eftersom min pappa var jazzmusiker. Han tog faktiskt ett jobb på en båt till New York bara för att kunna gå upp till Harlem och lyssna på jazz, även om hans vänner varnade honom att det var farligt. Han sa bara “Jag ska bara lyssna på lite jazz!”. Det var 1947 och lyckligtvis så har mycket förändrats sedan dess. När jag bodde i Milano och arbetade som modell började jag sjunga med några italienare och så småningom gjorde vi en demo. Jag är vän med gruppmedlemmarna i Abba så en gång skickade jag ett demo till Benny Andersson. Han sa att det var riktigt dåligt.

Fick det dig att vilja ge upp din musikkarriär?

Nej nej, jag flyttade tillbaka till Sverige och fortsatte skriva musik medan jag samtidigt jobbade som modell. Sedan startade jag mitt eget band som hette X-Models, trots att jag var den enda i bandet som hade arbetat som modell. Vi gjorde en massa popmusik tillsammans, och släppte slutligen EMI singeln “Två av oss” som blev en hit. Detta var ungefär samtidigt som Grace Jones, som är en vän till mig, började sin musikkarriär och vissa människor tyckte inte att vi kunde sjunga eftersom vi var modeller. Men jag skrev mina egna texter och jag hade kul.

Efva Attling

När blev du intresserad av smycken?

Jag gjorde faktiskt mitt första smycke när jag var elva år gammal och när jag var sexton var jag lärling hos en av Sveriges största silversmeder. Jag var för vild för skolan! Efter att ha varit en modell, sångerska, tv-värd och kläddesigner började jag designa smycken. Jag delade en studio med tre andra tjejer i Stockholm men bestämde mig för att jag ville ha något eget. Så jag sa till min frisör att jag letade efter en plats. Förresten, ett tips är att alltid berätta för din frisör vad du behöver eller vill ha, oavsett om det är ett jobb, en pojkvän, eller om du letar efter en studio – de vet allt! Så 1999 öppnade jag upp min första butik på Södermalm,
Stockholm. Och nu, nästa vecka faktiskt, öppnar vi vår 8:e butik i Malmö.
Och du har en butik i New York?

Ja, vi öppnade i Meatpacking District i oktober förra året, och det har varit fantastiskt. De flesta av våra kunder är amerikanska, men för svenskarna som är här på semester har vi en speciell New York-Stockholm produkt som de köpa med sig hem.

Hur är det att jobba som silversmed och smyckedesigner?

Jag älskar mitt jobb, men det tog mig mer än 25 år innan jag började jobba med det. Du behöver mycket tålamod att arbeta som silversmed, vilket jag kan tacka mina två söner för.

Du och Marcus är vänner, hur träffades ni?

Vi träffades för första gången för ett par år sedan på en designevent anordnat av Volvo och jag tyckte genast om honom! Jag stöter på Marcus och hans fru från då och då, och vi har alltid trevligt ihop. Sist vi träffades var faktiskt på ett plan från Stockholm till New York. Jag hade naturligtvis hört talas om Red Rooster och hade velat gå länge, så när Marcus bjöd mig bestämde jag mig för att ta min hela New York-personal till Harlem. Vi hade en fantastisk kväll!

Har du varit nere på Ginnys´ Supperclub?

Ja, jag älskar det! Jag såg en etiopisk band [The Debo Band] som spelade på Ginny’s och de var fantastisk, jag älskade hur de alla var klädda i 70-tals kläder.

Du tillbringar mycket tid i New York, vad är ditt favoritställe för mat och vin?

Förutom Red Rooster, älskar jag en liten fransk restaurang nära mitt hus i Alphabet City, Lucien.

Hur är det i din hemstad? Var tycker du om att gå ut?

Tja, jag gillar att hålla mig i mitt grannskap, så att jag kan dricka en massa gott vin och sedan gå hem. Jag älskar Bistro Süd, och PA & Co är också en av mina favoriter – båda är som ett andra vardagsrum. Förutom det gillar jag ställen där de har bra kött, jag äter inte fisk så ofta.

Slutligen, vad ska du göra under jul helgen?

Jag kommer att spendera julen i Sverige med min familj och dagen efter, den 25: e, ska vi möta upp med mina fyra systrar och deras familjer för att äta lunch. För nyår tror jag att jag ska vara i New York och jag har hört att det kommer vara fest på Red Rooster. Det skulle vara fantastiskt, så jag hoppas att jag får inbjudan!

Foton med tillstånd av Efva Attling

 

Mer om: , , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger