Uncategorized

Den femte smaken: Umami

Av Justin Chan | 10 April, 2013

Man brukar ju prata om att det finns fyra grundsmaker; sötma, sälta, surhet, beskhet. Men det många inte vet är att det finns en femte grundsmak som man inte pratar lika mycket om: umami. Länge debatterade forskarna om den här smaken var tillförlitlig. Vissa hade svårt att beskriva den, andra beskrev den helt enkelt som smaken av glutamat, den aminosyra som hos människor ger upphov till umami. Det har otvivelaktigt varit en smak som varit något svårt att definiera.

Men vad är egentligen umami då? År 1908 blev professor Kikunae Ikeda vid Tokyo Imperial University den första att identifiera umami, även om många andra för honom hade använt glutamater i matlagning. Skillnaden är att de inte hade varit medvetna om vetenskapen bakom. Efter denna upptäckt började japanska forskare att titta närmre på umami och kunde identifiera flera kompontenter som utmärkte dess egenskaper. Forskningen togs dock inte på allvar förrän 1985, då forskare på Umami International Symposium kom överens om att umami skulle anses vara en grundsmak.

Ordet umami kommer från japanskan och betyder ungefär ”god smak”, även om den direkta betydelsen är svår att översätta till andra språk. Experter beskriver den som en aromatisk och buljongliknande smak som ger en effekt av att det vattnas i munnen, men att smaken har olika karaktär beroende på saltmängden i den. Till exempel kan viss salt mat ge den optimala umami-smaken medan sådan mat som är låg i salthalt även den kan ge liknande resultat. Mat som är speciellt umamismakande är bland annat fisk, torkat kött, kinesiskt kål, spenat, sojasås och räkpasta. Asiatisk mat förknippas ofta särskilt till umami eftersom man använder sig mycket av den sortens råvaror i sin matlagning där.

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger