Tips

Världens bästa sushi finns i Malmö!

Av Sofie Lundberg | 23 April, 2013

Pontus Johansson

Att en svensk skulle vara en av de mest framstående innovatörerna i konsten att göra sushi är kanske inte helt väntat. Men det är precis vad Pontus Johansson är. Ägaren av restaurang Saiko har vunnit priser i sushitävlingar på både nationell och internationell nivå de senaste åren. I år tog han tillsammans med sitt team förstaplatsen i World Sushi Cup i Tokyo och kan därmed titulera sig världsmästare.

För lite mindre än tre år sedan öppnade han Saiko i Malmö. En kreativ, innovativ sushirestaurang som har kommit att bli ett av Marcus favoritställen att äta på när han besöker staden. Här görs sushi på ett annorlunda sätt, med en fin balans av tradition och nytänkande – som för övrigt är vad ordet ”saiko” betyder på japanska.

Jag fick möjlighet att ställa några frågor till Pontus om framgången:

Fantasifull sushi vackert serverad på Saiko

 

Hej Pontus! Berätta lite om dig och Saiko; hur kommer det sig att det blev japanskt?
Det som för ögat såg relativt enkelt ut men som visade sig kräva något helt annat i skapandet var nog det som gjorde så att jag fick upp mina ögon för matlagningskonsten sushi. Möjligheten till att skapa många små färgstarka smakkombinationer i en härlig symbios istället för bara en gjorde att jag fastnade för det för lite mer än tio år sedan. Viljan att få laga sin egen mat och själv sätta sina egna gränser gjorde att jag tog saken i egna händer och öppnade min egen restaurang för lite mer än tre år sedan.

Hur skulle du beskriva restaurangen i några meningar?
Ett unikt och oväntat skånsk-japanskt smakmöte. Vår vision/mission är att med lyhört kunnande fritt skapa en kulinarisk upplevelse, både med vår sushi och våra japas – japaninspirerade smårätter.

En kombination av dessa, då alla delar med sig till varandra och att sitta i sock, det är Saiko!

Japas – en lek med det spanska ordet tapas och japanska smårätter

Vad tror du är Saikos framgångsfaktor?
Mitt otroligt duktiga team som är lika galna och fantasifulla som jag! Vi arbetar nära och försöker intensivt tillsammans skapa nya roliga smakupplevelser utifrån de råvaror säsongen har att erbjuda.

Våra varianter av munsbitar, i olika skepnader, smakkombinationer, konsistenser och vetskap om att allt är tillagad från grunden, det kan nog vara en nöjdhetsfaktor.

Härligt! Och hur ser du på framtiden för dig och Saiko?
Full av äventyr!

 

Besök Saiko på St Knuts Väg 7 i Malmö. Bordsbokning sker på telefonnummer 040-6160575

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger