Tips

Den perfekta charkbrickan

Av Emma Haberman | 20 March, 2013

 

Ordet ”charcuterie” är franska för ”tillagat kött” och hänvisar till produkter såsom paté, rillette och korv, och det är också ordet på de butiker som säljer dem. Från början var charkuterier ett sätt att förvara köttet fräscht när man inte hade kylskåp. Idag används ordet mer för att beskriva de goda smaker som kommer från de olika förvaringsprocesserna.

Att veta hur man arrangerar en charkbricka är alltid bra. Oavsett om du serverar gäster på en fest eller bara vill äta en lättare middag tillsammans med dina nära och kära är det ett enkelt och snabbt sätt att imponera med smaker från olika sorters köttprodukter. En bra charkbricka är varierad; den kan innehålla en blandning av tillagat och lufttorkat, bara produkter från ett specifikt land, eller fokusera på kött från en sorts djur. På den här brickan har jag valt att fokusera på norditalienska smaker, som kan ätas som de är eller tillsammans med goda ostar.

Prosciutto di San Daniele
Till skillnad från sin mer välkända kusin Prosciutto di Parma, är Prosciutto di San Daniele tillverkad i det fuktiga klimatet i nordöstra Italien. Köttet är styckat från grisens benparti och konserverat i minst 13 månader. Resultatet blir en salt skinka som är så mild och delikat att den praktiskt taget smälter i din mun.

Het Capicola
Capicola är gjord av grishals och lagrad i fett tills konsistensen blir silkeslen, ungefär som prosciutto. Just den här sorten är lite extra kryddig, ett hett tillskott på din bricka.

Bresaola
Om du vill prova en charkprodukt som är gjord på något annat än gris rekommenderar jag breasola, en konserverad och lagrad charkprodukt från Lombardy i norra Italien. Biff från nötlår gnids in med salt and kryddor, och lufttorkas i 2-3 månader. Smaken är mild med en antydan till nejlika, kanel och muskotnöt. Funkar bra till de flesta ostar.

För att balansera de fylliga smakerna från charkprodukterna kan du med fördel servera dem tillsammans med ostar, en frasig baguette, senap och oliver. Till min bricka valde jag tre milda ostar som förhöjer smaken på köttet.

Queso de Murcia al Vino
Namnet betyder bokstavligen ”getost med vin” eftersom den spanska osten lagras i 48-72 timmar i en tunna med rött vin; det är därifrån kanten får sin fina violetta färg. Osten smakar sött och kompletterar de lite kryddigare charkprodukterna perfekt.

St. Marcellin
St. Marcellin är en mjuk fransk ost gjord på komjölk. Osten lagras generellt en månad och det ger den en jordig, nästan lite svamplik smak. I takt med att den mognar blir smaken starkare och utsidan av osten blir blåaktig. Osten blir också rinnigare med tid och därför serveras den ofta i ett lerkärl.

Ricotta
Ricotta är italenska för ”kokt igen” och är gjord av vassle från fårmjölk. Osten är gryning och gräddvit med en söt, fräsch smak som funkar bra till det mesta. Ricotta är en färsk ost (inte lagrad eller mognad) så den måste ätas upp hyfsat kort tid efter tillverkning.

Komplettera din charkbricka med ett gott rött vin, som en Cotes du Rhone eller Pinot Noir. Som så mycket annat är den här lätta måltiden bäst avnjuten på en takterass med goda vänner eller framför brasan med någon du tycker extra mycket om.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger