Tips

7 saker du måste äta på Amalfikusten

Av Chantal Martineau | 3 May, 2013

En gång i tiden var Medelhavet en lekplats för människor som Jackie O och Greta Garbo. Amalfikusten, i den italienska regionen Kampanien, har länge förknippats med glamour och stjärnstatus. Men det är mer än bara ett vackert landskap. Den förrädiska vägen med utsikt över Neapelbukten som slingrar sig förbi de kustnära orterna Amalfi, Sorrento, Positano och Ravello är en njutningsfylld väg fylld med många ätbara skatter.


Allt börjar med pizza. Regionens huvudstad, Neapel, är en mecka för pizza. Kampanien är hem till de råvaror som gör pizzan så otroligt god: San Marzano-tomater, krämig buffelmozzarella och enkla, rustika viner att skölja ner allt med.

 

Norr om Neapel, i motsatt riktning från Amalfi, ligger en av regionens buffelmozzarellanav. De glänsande vita kloten av färsk komjölk från denna del av Kampanien är världens bästa. Så mjuk och mjölkig att man kan börja gråta. 

 

Pizza är inte den enda kolhydraten att tillgå i staden. Butikerna runt Neapel som är fyllda med torkad pasta är svåra att motstå. Det blir en bra present att ta med hem till Sverige igen. Prova den lokala specialiteten Paccheri.

 

Sfogliatelle är ett fyllt skalformat bakverk gjort av tunna skikt av deg, ungefär som en millefeuille. Vanligtvis serveras de med strösocker. När du biter i dem smälter de i din mun. Helt gudomliga!

 

Längre ner längs kusten ligger staden Vico Equense, där en charmig liten mataffär som heter La Tradizione säljer follarelli. Dessa prydliga lilla paket av citrusblad är fyllda med sultanrussin eller fikon och kanderade apelsinskal. 

 

När du närmar dig Sorrento blir luften parfymerad med doften av citrus. Bara några kvarter från stadens centrum hittar du citrusfruktlundar fyllda med apelsiner, citroner och mandariner. Njut av stora Sorrento-citroner i form av limoncello, gelato eller en uppfriskande Granite. Restaurangen A’Sciula i Amalfi gör riktigt goda sådana.

 

Med tanke på att det är en kustregion så finns det gott om skaldjur. Färsk fångst levereras till alla restauranger i de gamla fiskebyarna som kantar Amalfikusten. På de flesta menyerna hittar du pasta med musslor eller andra lokala skaldjur. I Sorrento tillagar restaurang L’Antica Trattoria skaldjur allra bäst.

Här är informationen du behöver:

Pizzeria Trianon da Ciro 44-46 Via Pietro Colletta, Neapel, +39-081-553-9426, pizzeriatrianon.it

Pasticceria Scaturchio, 19 Piazza San Domenico Maggiore, Neapel, +39-081-551-7031, scaturchio.it

La Tradizione, 969 Via R. Bosco, Vico Equense, +39-081-802-8437, latradizione.com

A’Sciula, 2 Via Fra Gerardo Sasso, Amalfi, +39-339-589-3608

L’Antica Trattoria, 33 Via Padre Reginaldo Giuliani, Sorrento, +39-081-807-1082

Mer om: , , , , , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger