Tips

5 örter att odla hemma

Av Marcussamuelsson.se | 17 May, 2013

Ta tillfället i akt i vår att städa ur dina skåp på torkade kryddor i burkar. Färska örter är enkla att ta hand och och ger en helt fantastisk smak till även de tråkigaste av rätter. Om du fundera på att prova dina gröna fingrar i vår kan du läsa de här tipsen för hur man odlar dem hemma:

Oavsett om du bor i en storstad och bara har en liten fönsterkarm att jobba med eller om du bor på landet med massor av yta är en örtträdgård en fin upplevelse.  Att odla sina egna örter gör maten både mer smakrik och mer närodlat än så kan det inte bli! Här är fem örter som är perfekt för både nybörjare och proffs:

1. Timjan: Timjan är en extremt mångsidig ört och den adderar en något träig, kryddig smak till fisk, kyckling och till och med till dessert. Det finns många olika sorters timjan men den engelska trädgårdstimjan är den vanligaste. Detta är en ört som sprider sig otroligt snabbt om man inte passar på den.

2. Basilika: Även om basilikan är en årsbaserad ört (den måste planteras om varje år) så växer den otroligt väl under rätt omständigheter. Söt som honung och med en doft av exotiska kryddor ger basilika din trädgård både höjd och färg. Gör en god pesta av den, eller en marinad till kött.

3. Rosmarin: Rosmarin kan växa sig så högt som 3 meter och behöver rätt lite kärlek för att den ska växa sig stor. Gräv bara ett hål i jorden, plantera och vattna emellanåt undre de varma sommarmånaderna. Vanligast äts rosmarin till lamm och vilt kött, men det är också gott tillsammans med honung och ost.

4. Persilja: I torkad form är persilja både relativt färg- och smaklös men färsk från trädgården ger persilja en härlig gnista till pastarätter. Eftersom persiljan är känslig mot temperaturförändringar kräver den lite mer uppmärksamhet än andra örter. Lägg lite extra energi på att vattna regelbundet så kommer du få vackra persiljeplantor att ha i din matlagning när du vill.

5. Stjärnrams: De flesta hemmakockar har aldrig haft att göra med en färsk ramsplanta, och inte heller fått smaka dess gurkliknande smak. Med sina brilliant blåa blommor (perfekta för garnering) ger stjärnrams en mild, grönsakig smak till sallader och soppor. Stjärnrams kräver mycket vatten så se till att hålla utkik så att plantan inte torkar.

Se en örtträdgård som en kulinarisk investering – en liten bit jord som ger dig både ingredienser och inspiration.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger