Resa

Reslust: Senegal

Av MAC MALIKOWSKI | 14 March, 2013

Jag vill resa överallt. Jag tror inte jag är ensam om att känna så. Och även om jag har haft turen att uppleva en hel del intressanta resor i mitt ännu unga liv så försöker jag fortfarande att ta mig till en mina tidiga drömdestinationer: Senegal och Västafrika.

År 1996 läste jag en artikel i NY Times där Howard French refererande till huvudstaden Dakar genom att säga ”.. ingentstans har giftermålet mellan Europa och Africa varit så fullbordat”. Jag tog till mig det uttalandet, för jag älskar den intressanta dynamiken en hybrid av två kulturer skapar.

Som så många andra upptäckte jag Västafrika via Europa. Jag studerade franska i skolan och lärde mig allt om de platser som Frankrike hade kolonialiserat under 1600-talet. Av alla de områden Franrike ockuperat var Senegal det land som var kvar längst i fransmännens kontroll; landet blev inte självständigt förrän 1960.

Så, medan jag väntar på att kunna ta mig till Senegal har jag trots allt privilegiet att bo i New York, staden som är hem till större delen av landets Senegal-Amerikaner. Här i Harlem, bara några hus bort från vårt eget Red Rooster, ligger det välkända Le Petit Senegal. Långt längs 116:e gatan sträcker sig gatustånd ägda av senegalesiska försäljare.  Det finns västafrikanska klubbar lite överallt och, viktigast av allt, massor med senegalsk mat. Här kommer en snabb genomgång:

De flesta senegalska matställena här i Harlem har liknande atmosfär och meny. Restaurangerna är oftast svagt belysta och antingen överfulla eller tomma (take-away är väldigt populärt). Menyerna ändras dessutom ofta så erfarenheterna kan variera, men här är några ställen som jag har provat och tyckt om:

Le Baobab
120 W 116th Street, Harlem, New York 

Förmodligen en av de mest autentiska ställena på listan. Maten är jättebra (oftast har de bara en eller två rätter att välja mellan) och servicen är trevlig och vänlig. Ett litet ”Merci” kommer man långt med.

Kaloum
126 W 116th Street 

Bara några dörrar bort från Le Baobab ligger den här restaurangen. Man har hört en del om det här stället i media, mest för att de funnits här länge och varit först att introducera många Harlem-bor till västafrikansk mat.

Africa Kine
256 W 116th Street 

Förmodligen en av de mest moderna ställena på listan. Africa Kine känns väldigt mycket som andra restauranger man är van att besöka i New York. Den klassiskt limiterade menyn finns kvar, men vad de erbjuder och när de serveras är mycket mer konsekvent. Hemsidan är lite lustig, men det är ett plus att de faktiskt har en.

Keur Sokhna
2249 Adam Clayton Powell Jr Blvd 

Det här är den enda jag faktiskt inte haft nöjet att prova ännu. Den har dock bra betyg på diverse recensionssidor, så det får bli ett besök snart.

Patisserie Des Ambassades
2200 8th Ave 

PDA är en bra mjukstart när man för första gången ska introduceras till senegalisk mat. Till hälften café och till hälften en smörgåsshop serverar PDA en eklektisk meny av franskinspirerade smörgåsar. Vad sägs t ex om en croque monsieur gjord på kalkon istället för skinka för att även de afro-muslimska lunchgästerna ska kunna prova?

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger