Marcus Samuelsson

Nudlar med sambal oelek

Av Marcus Samuelsson | April 4, 2013

Foto: avlxyz

Foto: avlxyz

Sambal Oelek är en av mina favoritingredienser. Den här söt-starka indonesiska kryddblandningen balanserar salt och sött på ett fantastiskt sätt. Jag använder den här för att lyfta en nudelrätt som blir mycket godare än en tråkig tallrik snabbnudlar. Fräscht, smakrikt och med lite kryddigt tack vare en skvätt Sambal Oelek. Ett sätt att göra den ännu lite matigare är att ha i lite grillade räkor.

 

Kryddig tomat- och ruccolapasta

Av Marcus Samuelsson | March 21, 2013

Foto: Paul Brissman

Foto: Paul Brissman

 

Den här pastan är en hyllning till en av mina favoritområden i New York: Little Italy. Med en lätt kryddighet och djup smak från den lite peppriga ruccolan blir det en fantastiskt god pasta att äta både till vardags och till fest.

Chokladtryfflar med Ambessa Earl of Harlem

Av Ashley Beck | March 14, 2013

4105449938_976669f782_z-625x468

Photo: anshu_si

Skapade som en avbild av de exklusiva tryfflar man hittar i jorden i franska Perigord, är dessa kakaopudrade chokladskatter – om än oliksmakande – lika prisade världen över. Det finns tre typer av dessa internationellt erkända favoriter: de schweiziska, de europeiska och de amerikanska – alla med sina egna speciella karaktärsdrag och tillagningstekniker.

Här använder vi en metod mer lik den schweiziska; ett enkel och snabbt tillagningssätt som gör att du kan njuta av dina chokladtryfflar efter bara några timmar. Dessutom har vi i receptet lagt till Marcus goda te Ambessa Earl of Harlem med citrus-, bergamott- och blomaromer som ytterligare förhöjer den goda smaken av rik choklad.

Spagetti Med Ärtor Recept

Av Marcus Samuelsson | February 9, 2013

Min mors spagetti med ärtor

Från Sverige med kärlek: Spagetti med ärtor

Min mors spagetti med ärter”

Min morfar, Edwin Jönsson, litade inte på pasta. Född 1901, växte han upp i Sverige under en mycket fattig tid, och den stackars mannens matlagning från hans barndomstid dikterade hans smak för resten av hans liv. Han föredrog fettet kvar i stekpannan med smör, köttbullar och köttfärslimpa istället för biff, och han insisterade på kokt potatis till varje måltid. När 1970-talet rullade in och trendiga livsmedel såsom spagetti med vitlök började dyka upp på marknaden, tänkte han att det inte var riktig mat. (låt mig inte börja berätta om vad han tyckte om ris.)

Spagetti med köttfärssås och ärter var en pasta rätt som min mor lagade, och när min morfar var där, gjorde hon en separat skål med kokt potatis till honom. Han skopade köttfärssåsen över potatisen och åt dem medan vi njöt av våra nudlar. Jag har anpassat min mors recept, vilket gör såsen nyttigare och fräschare, och jag använder mig av en fräsch, fullkornspasta.

New American Table av Marcus Samuelsson

Honungsbröd Recept

Av Marcus Samuelsson | January 9, 2013

Foto: Crafty Goat

Allt som behövs under den mörka vintern, är en varm limpa bröd för att återställa värmen i din själ. Jag älskar den doftande rosmarin kombinerat med söt honung i detta bröd recept. I Etiopien, serveras Dabo, eller honung bröd på frukostbordet. Den har en mild sötma som lämpar sig till det mesta, från smör och sylt till den traditionella Shiro, en etiopisks kikärtsröra.

Rosmarinen är rostad för att få fram de doftande aromatiska oljorna. Njut med din morgon kaffe eller te.

Från Soul of a New Cuisine

Smörgåsgurka Recept

Av Marcus Samuelsson | January 2, 2013

Foto: Andrea_Nguyen

De som känner mig vet att jag är besatt av pickles av alla slag. Dessa är bäst serverade till en stekt kyckling smörgås, men smakar också bra för sig själva.

Foto: Andrea_Nguyen

Svartögda Bönor Recept

Av Marcus Samuelsson | December 29, 2012

Foto: mfhiatt

 

Foto: mfhiatt

Svartögda bönor är en stapelvara i sydstaterna i USA. De är grunden för ris-och-bönor rätten Hoppin´ John, som är tänkt att bringa lycka och välmåga när du har ätit den på nyårsafton. Inte bara är svartögda bönor ett bra sätt att börja det nya året, de är hälsosamma och väldigt mättande. Bönor har mycket fiber och protein, vilket är perfekt när du lagar en rejäl vegetarisk måltid. Mitt recept för svartögda bönor är en läcker rätt att starta det nya året med på ett hälsosammare sätt.

Glögg Recept

Av Marcus Samuelsson | December 24, 2012

Foto: missteee

Foto: missteee

Från början av december tills det nya året, serveras glögg i svenska hem på varje fest. En tallrik med lussekatter serveras ofta med det varma kryddiga vinet. Många familjer tycker också om att servera glögg efter kvällsmaten, när alla sitter runt elden.

Lussekatter Recept

Av Marcus Samuelsson | December 13, 2012

2263830948_969176a6a7_z-625x468

Foto: keibr

I Sverige bakar vi lussekatter endast under jultid, med start innan den 13:e december då vi firar Lucia. Enligt den svenska traditionen blir mammorna serverade frukost i säng med dessa lussekatter. Jag älskar deras lätt söta samt kryddiga smak med russin i varje bulle.

Njut av dessa till frukosten, till fikan eller som mellanmål. Dessa passar också utmärkt enligt min uppfattning till julbordet.

 

Espresso Choklad Kakor Recept

Av Lindsay Hunt | November 30, 2012

Foto: Lindsay Hunt

Foto: Lindsay Hunt

Det finns en gräns mellan att dela med mig och inte dela med mig bakverk som jag älskar. Vanligtvis kan jag lätt bestämma vad det är som jag vill dela mig för det är så himla gott, och sen finns det som jag inte vill dela med mig för jag vill behålla det för mig själv med min generositet intakt. En sats av espresso choklad kakor verkligen utmanade min generositet, vilket inte är särskilt passande med tanke på årstiden vi befinner oss i.

Kanske borde jag inte ha förväntat mig något annat. I huvud noteringen för dessa kakor i New American Table, förklarar Marcus att detta recept kommer från hans moster. Familjerecept? Svensk moster? Ett halvt kilo choklad? Många bra recept kommer från en familjemedlem, choklad är vanligen en stjärna i läckra bakverk, och min fascineringen för Sverige bara stiger. Efter att ha smakat på läckra polkagriskolan, har jag velat återvända till snöiga Lappland.

Trots mina egoistiska tendenser som jag har utvecklat, efter att ha förtärt kakorna i massa-kvantiteter, har jag fortfarande många kvar att dela med mig. Jag gav bort boxar med kakor som present med en liten rekommendation som medföljde varje box: ”Njut av dem med en skummande Cappucino eller gör en glass sandwich med dem”

Med dessa kakor kan det inte bli fel!