Marcus Samuelsson

Lingon Salsa

Av Assefa | October 5, 2015

DSC03792-625x468

Det har gått 20 år sedan min mammas vän introducerade mig till lingon på ett helt nytt sätt. Lingonen var en spännande smakupplevelse även för mig som är uppväxt på svenska köttbullar, kokt potatis, knäckebröd och sill. Lingonen som hon bjöd mig på var mixade i en burk med salsa. Bär i salsa, så spännande!

Det är ingen nyhet att svenskar älskar mexikansk mat, men att det inte alltid är lätt att få tag på de rätta mexikanska ingredienserna. Så om du inte kan ta det mexikanska köket till svensken, föreslår jag att ta svensken till de mexikanska ingredienserna.

Här är min version av en lingonsalsa. Den passar perfekt till pulled pork eller kycklingtortillas. För chips och dip med en skandinavisk touch, servera lingonsalsan med hemmagjorda tortillachips. Du gör tortillachipsen genom att pensla tortillabröd med olivolja, skära i trianglar och grilla i ugnen på 150 grader tills chipsen är krispiga.

 

Yes, Chef: Majspannkakor med chilismaksatt gravlax

Av Assefa | September 25, 2015

3384990488_9e600cd3e4-1

Genom att tillaga gravlax, som är en viktig del i det svenska köket, tillsammans med de sydamerikanska smakerna av chili och majs får man en lekfull rätt med en härlig kombination av spännande smaker. Detta recept visar tydligt för vad konceptet Yes, Chef innebär – nyskapande matlagning och fusion mellan olika matlagningstraditioner.

 

Gravlax

Snaps med smak av citrusfrukter

Av Assefa | September 18, 2015

The New American Table

I helgen är det dags att prova på en gammal svensk tradition – snaps.

Mitt recept på citrussnaps baseras på vinterfrukter som ger en läcker hemlagad snaps. Efter att blandningen har fått stå i 1-2 veckor kan man göra en god cocktail genom att blanda citrussnaps med sodavatten eller enkelt servera citrussnaps med is och klyftor av valfri frukt. Under den tiden som citrussnaps står och drar brukar jag ställa den på mitt matsalsbord som en vacker prydnad.

Photo: Paul Brissman

Nudlar med sambal oelek

Av Marcus Samuelsson | April 4, 2013

Foto: avlxyz

Foto: avlxyz

Sambal Oelek är en av mina favoritingredienser. Den här söt-starka indonesiska kryddblandningen balanserar salt och sött på ett fantastiskt sätt. Jag använder den här för att lyfta en nudelrätt som blir mycket godare än en tråkig tallrik snabbnudlar. Fräscht, smakrikt och med lite kryddigt tack vare en skvätt Sambal Oelek. Ett sätt att göra den ännu lite matigare är att ha i lite grillade räkor.

 

Kryddig tomat- och ruccolapasta

Av Marcus Samuelsson | March 21, 2013

Foto: Paul Brissman

Foto: Paul Brissman

 

Den här pastan är en hyllning till en av mina favoritområden i New York: Little Italy. Med en lätt kryddighet och djup smak från den lite peppriga ruccolan blir det en fantastiskt god pasta att äta både till vardags och till fest.

Chokladtryfflar med Ambessa Earl of Harlem

Av Ashley Beck | March 14, 2013

4105449938_976669f782_z-625x468

Photo: anshu_si

Skapade som en avbild av de exklusiva tryfflar man hittar i jorden i franska Perigord, är dessa kakaopudrade chokladskatter – om än oliksmakande – lika prisade världen över. Det finns tre typer av dessa internationellt erkända favoriter: de schweiziska, de europeiska och de amerikanska – alla med sina egna speciella karaktärsdrag och tillagningstekniker.

Här använder vi en metod mer lik den schweiziska; ett enkel och snabbt tillagningssätt som gör att du kan njuta av dina chokladtryfflar efter bara några timmar. Dessutom har vi i receptet lagt till Marcus goda te Ambessa Earl of Harlem med citrus-, bergamott- och blomaromer som ytterligare förhöjer den goda smaken av rik choklad.

Spagetti Med Ärtor Recept

Av Marcus Samuelsson | February 9, 2013

Min mors spagetti med ärtor

Från Sverige med kärlek: Spagetti med ärtor

Min mors spagetti med ärter”

Min morfar, Edwin Jönsson, litade inte på pasta. Född 1901, växte han upp i Sverige under en mycket fattig tid, och den stackars mannens matlagning från hans barndomstid dikterade hans smak för resten av hans liv. Han föredrog fettet kvar i stekpannan med smör, köttbullar och köttfärslimpa istället för biff, och han insisterade på kokt potatis till varje måltid. När 1970-talet rullade in och trendiga livsmedel såsom spagetti med vitlök började dyka upp på marknaden, tänkte han att det inte var riktig mat. (låt mig inte börja berätta om vad han tyckte om ris.)

Spagetti med köttfärssås och ärter var en pasta rätt som min mor lagade, och när min morfar var där, gjorde hon en separat skål med kokt potatis till honom. Han skopade köttfärssåsen över potatisen och åt dem medan vi njöt av våra nudlar. Jag har anpassat min mors recept, vilket gör såsen nyttigare och fräschare, och jag använder mig av en fräsch, fullkornspasta.

New American Table av Marcus Samuelsson

Honungsbröd Recept

Av Marcus Samuelsson | January 9, 2013

Foto: Crafty Goat

Allt som behövs under den mörka vintern, är en varm limpa bröd för att återställa värmen i din själ. Jag älskar den doftande rosmarin kombinerat med söt honung i detta bröd recept. I Etiopien, serveras Dabo, eller honung bröd på frukostbordet. Den har en mild sötma som lämpar sig till det mesta, från smör och sylt till den traditionella Shiro, en etiopisks kikärtsröra.

Rosmarinen är rostad för att få fram de doftande aromatiska oljorna. Njut med din morgon kaffe eller te.

Från Soul of a New Cuisine

Smörgåsgurka Recept

Av Marcus Samuelsson | January 2, 2013

Foto: Andrea_Nguyen

De som känner mig vet att jag är besatt av pickles av alla slag. Dessa är bäst serverade till en stekt kyckling smörgås, men smakar också bra för sig själva.

Foto: Andrea_Nguyen

Svartögda Bönor Recept

Av Marcus Samuelsson | December 29, 2012

Foto: mfhiatt

 

Foto: mfhiatt

Svartögda bönor är en stapelvara i sydstaterna i USA. De är grunden för ris-och-bönor rätten Hoppin´ John, som är tänkt att bringa lycka och välmåga när du har ätit den på nyårsafton. Inte bara är svartögda bönor ett bra sätt att börja det nya året, de är hälsosamma och väldigt mättande. Bönor har mycket fiber och protein, vilket är perfekt när du lagar en rejäl vegetarisk måltid. Mitt recept för svartögda bönor är en läcker rätt att starta det nya året med på ett hälsosammare sätt.