LunchVegetariskt

Av Kendall Kish | 10 April, 2013

Vad lockar fram mer vårkänslor än färska ärtor och sparris? Visst, du kan köpa frysta ärtor året om, och likaså sparris. Men det här är två grönsaker som smakar allra bäst när de är helt nyskördade. Grönsaker som växer i kallt väder börjar så smått dyka upp i matbutikerna och chansen är stor att du snart kan få tag på ärtor och sparris som, om inte från Sverige, åtminstone kommer från ett land inte alltför långt bort och därmed är näst intill nyskörade. Den här våriga risotton framhäver den söta, fräscha smaken av ärtor och sparris tillsammans med mynta och citron – en härlig lunchrätt för en solig vårdag.

Risotto med vårkänslor

Portioner: 4
Förberedning: 10 min
Lagning: 20 min
Total Tid: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl urkapslade ärtor
  • 1/2 bunt sparris, skurna i 1 cm långa bitar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl arborioris
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronskal
  • 0,5 dl mynta, hackad
  • 0,75 dl riven parmesan
  • salt och peppar

Tillagning

1. Koka upp kycklingbuljong i en gryta

2. I en större gryta, smält smöret tillsammans med olivoljan. Häll i hackad schalottenlök och lite salt. Stek tills löken blir genomskinlig. Tillsätt riset och rör runt i ca en minut tills riskornen blir lite transparenta i kanten.

3. Häll i vin och rör tills vätskan har reducerat. Häll i en slev full av buljong samtidigt som du rör runt hela tiden. Häll i ytterligare en slev och upprepa processen tills all buljong blivit använd och riset har nått al-dente. Hela processen tar ca 20 minuter.

4. Ungefär fem minuter innan riset är färdigt rör du i ärtor och sparris. Addera mer buljong om det behövs för att risotton ska fortsätta koka. Så fort risotton har fått rätt textur rör du in parmesan, citronskal och mynta. Salta och peppra, och servera direkt.

Du Kanske Också Gillar: