FrukostMiddagSås

Av Marcus Samuelsson | 4 April, 2013

Foto: avlxyz

Sambal Oelek är en av mina favoritingredienser. Den här söt-starka indonesiska kryddblandningen balanserar salt och sött på ett fantastiskt sätt. Jag använder den här för att lyfta en nudelrätt som blir mycket godare än en tråkig tallrik snabbnudlar. Fräscht, smakrikt och med lite kryddigt tack vare en skvätt Sambal Oelek. Ett sätt att göra den ännu lite matigare är att ha i lite grillade räkor.

 

Nudlar med sambal oelek

Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 paket nudlar
  • 1 msk jordnötsolja
  • 2 st bok choy, tunt skivade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk majs
  • 1 jalapeño, hackad och utan frön
  • 4 salladslökar, hackade
  • 1 dl sojasås
  • 2 dl isbergssallad, tunt skivad
  • Sambal Oelek (se recept nedan)
Sambal Oelek
  • 6 st chilifrukter, gärna olika, hackade och utan frön
  • 1,5 msk salt
  • 1 tsk brunt socker
  • 2 vitlöksklyftor

Tillagning

Sambal Oelek

1. Blanda den hackade chilin med salt och socker i en liten skål och låt det ligga i 4 timmar

2. Hetta upp en panna. Lägg chiliblandningen i pannan och stek i ca 4 minuter. Häll över blandningen i en matberedare, tillsätt vitlök och mixa tills det blir en slät puré. Förvara kallt i lufttät burk i upp till en vecka.

Nudlarna

1. Koka upp vatten. Lägg i nudlarna och låt dem koka efter instruktioner på paketet. Häll av vattnet men spara ca 1 dl till senare.

2. Hetta upp jordnötsoljan i en stor wokpanna. Pressa vitlöken och lägg i tillsammans med majs och jalapeño. Bryn tills vitlöken har fått färg, i ca 4 minuter. Lägg i bok choy och salladslök och stek i ytterligare 2 minuter. Lägg till sist i nudlarna, sojan och det sparade kokvattnet. Blanda väl.

3. Lägg nudlarna i en stor skål. Toppa med isbergssallad och Sambal Oelek. Servera.

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar: