Dessert

Av Assefa | 20 June, 2014

 

Midsommartårta 

till 6-8 personer

 

Ingredienser:

4 ägg              separerade och i rumstemperatur

1,8 dl             cake flour (mjöl)

1,8 dl             socker + 1 matsked socker

¼ tsk             salt

¼ tsk             cream of tartar  (vinsten –jäsmedel)

2 tsk               vanilj extrakt (går bra att byta ut mot vaniljsocker)

2 tsk               vatten

Skal               från 1 st citron

170 gram     färskost /cream cheese

3,5 dl             florsocker

1 tsk                vanilj

4,7 dl             vispgrädde

7,1 dl             delade jordgubbar

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 170 grader. Smöra och mjöla två 23 cms runda formar.
  2. Blanda mjöl, socker och salt och ställ det åt sidan.
  3. Lägg äggulor, socker, vanilj, vatten och rivet citronskal i en stor skål. Vispa hårt med elvisp ca. 5 minuter tills att smeten är tjock och ljust citron färgad.
  4. Vispa äggvitorna med hjälp av en elvisp i en ren skål tillsammans med ”cream of tartar”; börja på låg hastighet och öka successivt till högsta nivån, tills att hårda toppar bildas.
  5. Vik försiktigt ner äggvitorna i smeten. Rör sedan mjukt ner mjölblandningen(cake flour) och var försiktig så smeten inte förlorar volym. Häll smeten i de mjölade formarna och fördela jämnt. Grädda 13-16 minuter eller tills att ni kan känna försiktigt med fingret på mitten av kakan och den ”stutsar” tillbaka.
  6. Ta ut formarna ur ugnen och låt dem svalna upp och ner på galler i 10 minuter. Använd en metall spatel runt insidan av kanterna på formen för att få kakan att lossna och lägg sedan kakan på gallret för att svalna helt.
  7. Blanda 4,7 dl jordgubbar med tillsammans med 1 tesked socker i en skål och ställ åt sidan i 5 minuter.
  8. Vispa färskosten, florsocker och vanilj i en stor skål tills det blir krämigt. Tillsätt grädden gradvis medan ni vispar på låg hastighet. Öka hastigheten till det högsta och fortsätt att vispa tills att mjuka toppar bildas. Tillsätt de sockrade jordgubbarna och fortsätt att vispa ytterligare 30 sekunder.
  9. Lägg en av kakorna på serveringsfatet. Häll upp 4,7 dl av toppingen på kakan med hjälp av en sked. Bred ut smeten ända ut till kanten av kakan. Lägg på det andra lagret av kakan och täck med resterande av smeten. Garnera med resten av jordgubbarna. Kyl i minst 2 timmar innan servering. Tårtan förvaras i kylskåp.

 

Glad Midsommar!

 

Tillagning

Mer om: , , , ,

Du Kanske Också Gillar: