Middag

Av Assefa | 25 September, 2015

Genom att tillaga gravlax, som är en viktig del i det svenska köket, tillsammans med de sydamerikanska smakerna av chili och majs får man en lekfull rätt med en härlig kombination av spännande smaker. Detta recept visar tydligt för vad konceptet Yes, Chef innebär – nyskapande matlagning och fusion mellan olika matlagningstraditioner.

 

Gravlax

Yes, Chef: Majspannkakor med chilismaksatt gravlax

Portioner: 8
Näringsvärde: 220 per portion
Förberedning: 1 dag
Lagning: 20 min
Total Tid: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • Majspannkakor
  • 4 msk gult majsmjöl
  • 4 msk blått majsmjöl
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk chilipulver
  • 4 droppar Tabasco
  • 1 ägg
  • 4 msk gräddfil
  • 1,1 dl vispgrädde
  • 1,1 dl majskorn (1 majskolv)
  • 2 vårlökar, hackade
  • 3 matskedar majsolja
  • Gravlax med chilitäcke
  • 2,25 dl salt
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 4,5 dl farinsocker
  • 1,1 dl chilipulver
  • ca 0,7 kg benfri laxfilé med skinnsidan kvar
  • 5 korianderkvistar, hackade
  • 5 cm skalad och riven ingefära

Tillagning

Gravlax med chilitäcke:

1. Blanda salt, fänkålsfrön, socker och chilipulver i en liten skål. Gnid in båda sidor på laxen med en näve av saltblandningen. Placera laxen med skinnsidan nedåt i en form och strö över återstående av saltblandningen. Täck laxen med koriander och ingefära. Täck formen med plastfolie och låt stå 3 timmar i rumstemperatur.

2. Lägg sedan laxen i kylskåpet och låt stå i 12 timmar.

3. Skrapa av smaksättningen från laxen. Skär i tunna skivor på diagonalen med en filékniv.

Majspannkakorna:

1. Blanda det gula och blå majsmjölet, mjöl, salt och chilipulver i en skål. I en annan skål

vispar du ihop Tabasco, ägg, gräddfil, vispgrädde, majs och vårlök.Tillsätt majsmjölsblandningen och mixa till en smet.

2. Pensla en stekpanna med majsolja. Torka bort överflödig olja med hushållspapper och hetta upp

stekpannan på medelvärme. Häll en matsked av smeten i stekpannan, du får plats att steka flera pannkakor samtidigt. Låt pannkakorna steka i ca 2 minuter tills botten är gyllene och små bubblor framträder på

toppen. Vänd pannkakorna och låt steka ytterligare 2 minuter.

3. Servera med gravlaxen.

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar: