Dessert

Av Marcus Samuelsson | 13 December, 2012

Foto: keibr

I Sverige bakar vi lussekatter endast under jultid, med start innan den 13:e december då vi firar Lucia. Enligt den svenska traditionen blir mammorna serverade frukost i säng med dessa lussekatter. Jag älskar deras lätt söta samt kryddiga smak med russin i varje bulle.

Njut av dessa till frukosten, till fikan eller som mellanmål. Dessa passar också utmärkt enligt min uppfattning till julbordet.

 

Lussekatter Recept

Portioner: 12 portioner

Ingredienser

  • 4,8 dl mjölk
  • 35gr torrjäst
  • 1,2 dl socker
  • 2 msk brandy
  • 1 tsk malen saffran
  • 9,5 -12 dl mjöl, eller mer efter behov
  • 1/2-1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 0,6 dl mörka russin
  • 1 stort ägg, lätt vispad med 1 msk vatten för pensling

Tillagning

Vägbeskrivning

1. Värm mjölken i en liten kastrull bara tills den har blivit varm och bort från värmen. Kombinera 0,6dl av mjölk, jäst och en nypa socker i en liten skål och låt sitta i 10 minuter, eller tills det bubblar. Kombinera ytterligare 2 matskedar av mjölken, brandy, 1 tsk socker och saffran i en liten skål, rör om tills sockret har lösts upp. Ställ resten av mjölken åt sidan.

2. I en stor skål, vispa ihop 9,5 dl mjöl, resterande socker, kardemumma och salt. Gör ett hål i mitten och häll i jästblandningen, den upplösta saffranen och resterande mjölken. Rör om med en träslev, lägg till mer mjöl om det behövs tills du får en mjuk deg.

3. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och knåda, lägga lite mer mjöl om det behövs, knåda i ca 10 till 15 minuter, tills degen är smidig, blank och elastisk. Knåda in russinen.

4. Forma degen till en boll. Lägg den i en stor, lätt oljad skål, vänd på den, och täck med en kökshandduk. Låt jäsa på en varm plats i 30 minuter, eller tills degen har fördubblats.

5. Sätt bakplåtspapper på en bakplåt. Tryck ner degen och för över den till ett lätt mjölat bakbord. Rulla ut degen och dela den i 12 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle och placera rullarna ca 5 cm isär på bakplåten. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter, eller tills de nästan har fördubblats i storlek.

6. Värm ugnen till 190 grader C.

7. Grädda lussekatterna i 30 minuter. Ta ut ur ugnen och pensla topparna med ägg tvätt. Låt svalna på galler.

Mer om: , , , ,

Du Kanske Också Gillar: