LunchMiddag

Av Marcus Samuelsson | 9 May, 2013

Den här raffinerade, enkla maträtten imponerar varje gång. Jag älskar hur den vacker blomkålen ser ut bredvid den rosa laxen. Det här är klassiska medelhavssmaker som kan lyfta vilken sommarmiddag som helst.

Laxfilé med blomkål och pinjenötter

Portioner: 2
Förberedning: 10 min
Lagning: 15 min
Total Tid: 25 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer
  • ett blomkålshuvud

  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 4 msk olivolja

  • 3 tsk fint rivet apelsinskal
  • 
2 msk pinjenötter
  • 
2 msk persilja
1 mskkoriander
  • 
2 msk soja

  • 4 kvistar timjan
  • juice från 1 citron

  • en handfull kalamataoliver
  • salt och peppar

Tillagning

1. Värm en matsked olivolja i en stor stekpanna på mediumvärme. Lägg i blomkålen och stek tills den fått fin färg, i ca 5 minuter.

2. Lägg i vitlök och låt steka i ca en halv minut

3. Lägg i pinjenötter och rör om i stekpannan tills de blivit gyllenbruna. Rör i oliver och 2 tsk av apelsinskalet. 


4. Koka ur pannan med soja och citronjuice. Avsluta med hackade örter och en liten skvätt olivolja.

5. Salta och peppra fisken.



6. Lägg fisken i stekpannan med skinnet neråt och stek tills skinnet är krispigt, i ca 3 minuter. Vänd därefter på fisken och stek ungefär lika länge på andra sidan. Lägg över på tallrik.

7. Ta en sked och för över blomkålsröran över fisken. Toppa med det resterande apelsinskalet.

Du Kanske Också Gillar: