LunchMiddag

Av Jess Kapadia | 30 January, 2013

Foto: SteFou! på Flickr

Jag har tillbringat mycket tid och lagat och skrivit om indisk mat, och en hel del av den tiden, har jag skrivit om varför man inte ska beställa, äta eller ens nämna kyckling tikka masala. Men tyvärr är inte kyckling tikka masala riktigt indisk mat.

Det översätter bra nog: “bitar av kyckling i en curry miljö.” Masala själv är svårt att definiera. Det betyder “krydda”, men det underliggande sammanhanget kan ange något helt annat. När jag gnäller om kyckling tikka masala, är för att det är västerländskt, inte för hur det smakar (som är absolut underbart gott). Så för alla som njöt av en lo mein direkt ur takeaway boxen och kallade det kinamat, rekommenderar jag att ni gör det samma med kyckling tikka massala och kallar det för indisk mat.

Kyckling Tikka Masala Recept

Portioner: 4 portioner
Förberedning: 30 min + kylnings tid över natten
Lagning: 45 min
Total Tid: 1h 15 min + kynings tid

Ingredienser

För Marinaden
  • 2,4d l yoghurt
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk garam masala
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 4 skinn-och benfria kycklingbröst, skuren i 3cm tjocka kuber
För Masala Sås
  • 1 medelstor rödlök, grovt hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1st 2cm stor skalad ingefära, grovt hackad
  • 2 msk skirat smör
  • 3 tsk garam masala
  • 1 hel röd chili, krossad med baksidan av en kniv (tillval)
  • 2 stora mogna tomater
  • 2,4dl grädde
  • salt efter smak

Tillagning

Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över kycklingen i en stor skål. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i minst två timmar, helst över natten.
Tillaga kyckling i en stor kastrull på hög värme tills nästan genomstekt, sedan överföra till en tallrik och ställ åt sidan. Du vill att kycklingen ska färdig lagas i såsen. Kasta bort resterande marinad.
Kombinera lök, vitlök och ingefära i en mixer tills slät. Värm skirat smör i en medelstor kastrull, häll sedan i lök blandningen. Koka på medelhög värme i 10 minuter, rör om ofta. Om du vill ha din på kryddigare sidan, blanda in röd chili.
Lägg garam masala och tomater, minska värme något och koka tills tomaterna kokats ner i såsen, i ca 15 minuter.
Lägg i kycklingen och koka i ytterligare 15 minuter.
Häll i grädde, ta bort från värmen, ta ut hela chili, smaka av med salt och låt stå för att tjockna i 5-10 minuter.
Servera med basmatiris, hackad koriander, yoghurt och limeklyftor.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar: