Dessert

Av Assefa | 12 October, 2015

 

Photo: swedennewyork

Frågar du en svensk vilket bakverk som symboliserar hens hemland kommer de allra flesta att svara kanelbullen. Det finns en nationell fixering kring denna godbit och kanelbullen är hörnstenen i den svenska bakningen.

Kanelbullar

Portioner: 10-12 st

Ingredienser

  • För degen
  • 1 paket jäst
  • 2 mtsk varmt vatten
  • 1 tsk socker
  • 2, 25 dl helmjölk
  • 6 mtsk smör
  • 1 vaniljstång, halverad och skrapad (eller: 2 tsk vaniljextrakt)
  • 1 ägg och en 1 äggula (spara den andra äggvitan)
  • 75 ml socker
  • 2 tsk färskmalen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 9 – 9 ½ dl mjöl
  • 2 mtsk vegetabilisk olja
  • För fyllningen
  • 1 dl smör, uppvärmt
  • 1 dl brunt socker
  • 1 dl socker
  • 4 mtsk varm mjölk
  • 3 tsk kanel
  • För garnering
  • Pärlsocker

Tillagning

1. Rör ihop jäst, 2 matskedar vatten och 1 tesked socker i en liten skål och ställ åt sidan tills det börjar skumma, i ungefär 5 minuter.

2. Värm upp 2,25 dl mjölk, 6 matskedar smör och vaniljstången i en liten kastrull, tills smöret smält. Ta bort kastrullen från värmen och rör om tills innehållet svalnat, till ca 40 grader. Då blandningen svalnat, avlägsna vaniljstången och häll i jästbladningen.

3. Vispa ihop ägg, äggulan, socker, kanel och salt i en stor skål tills det blandat ihop sig ordentligt. Tillsätt mjölk-jästblandningen och rör om tills det blandat sig ordentligt.

4. Tillsätt långsamt mjölet och knåda tills du har en mjuk och silkeslen deg. (Tillsätt endast så mycket mjöl du behöver. Degen ska vara lite fuktig) Forma till en boll. Addera 2 mtsk av den vegetabiliska oljan i en ren skål och rulla degbollen i olja. Täck över med plastfolie eller en kökshandduk och låt degen jäsa tills den blir dubbelt så stor; i ungefär två timmar.

5. Förbered fyllningen; rör ihop det uppvärmda smöret, den varma mjölken och kanelen, blanda tills de rört ihop sig ordentligt.

6.Dela degen i två. Kavla ut båda delarna till 30 x 20 cm rektanglar. Bred ut hälften av smör-socker blandningen på båda rektanglarna. Börja med sidan som är 30 cm och rulla rektangeln till en rulle. Gör likadant med den andra rektangeln. Skär upp båda rullarna i 5 till 6 lika stora bitar. Placera bitarna med den skurna sidan nedåt, ungefär 7 cm ifrån varandra, på en smörad bakplåt. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

7. Vispa ihop den resterande äggvitan och 5 matskedar vatten. Pensla bitarna med blandningen och strö över pärlsocker. Grädda i 180 grader i ungefär 15-20 minuter eller tills gyllene bruna. Låt svalna på köksbänken.

Du Kanske Också Gillar: