Dessert

Av Patrice Johnson | 23 November, 2012

 

Foto: Patrice Johnson

Hovdessert är en svensk maräng kak som jag först läste om i min gamla kopia av Time and Life Cooking of Scandinavia. På svenska betyder Hov kungligt och hov. Denna kaka är förmodligen uppkallad efter domstolen (tror Pavlova), men det ser väldigt hov-likt ut (åtminstone mina gör). Choklad balsamico sås härmar en hård sås och balanserar de söta kakor med lite syrligt.

Hovdessert Med Choklad Balsamico Sås Recept

Portioner: 20 portioner
Näringsvärde: 50 per portion per portion
Förberedning: 20 min
Lagning: 50 min
Total Tid: 1h 10 min

Ingredienser

Maränger
  • 4 äggvitor, vid rumstemperatur
  • Nypa salt
  • 2,4dl socker
Sås
  • 85gr bittersöt choklad, (använd bästa möjliga kvalitet)
  • 0,8dl grädde
  • 0,6dl farinsocker
  • 1-2 msk balsamvinäger
  • 2 msk smör

Tillagning

1. Värm ugnen till 120 grader C.
2. I en stor skål vispa ägg vita och salt med visp eller elvisp tills blandningen är skummig. Blanda i lite socker åt gången och fortsätt att vispa i minst 5 minuter, eller tills äggvitorna har hårdnat och bildat fasta, orubbliga toppar när vispen lyfts ur skålen.
3. Täck bakplåten med pergament papper. Fyll spritspåse med maräng och göra 2,5 cm breda kretsar med 4 cm höga sidor med en liten öppning i mitten (ska likna små korgar) eller använd en liten glass skopa för att forma högar av maräng på bakplåten.
4. Ställ plåten i mitten av ugnen i 50 minuter. Om maränger börjar få färg, sänk värmen 90 grader C. Färdiga maränger ska vara torr och krispiga, men mjuka på insidan.

För sås:
Smält choklad med grädde och socker på låg värme. Lägg till balsamvinäger och rör på svag värme tills väl blandat. Ta bort från värmen, rör i smör tills smöret har smält. Kyl och fyll varje kaka med ca 1 msk av sås.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar: