FrukostVegetariskt

Av Marcus Samuelsson | 9 January, 2013

Allt som behövs under den mörka vintern, är en varm limpa bröd för att återställa värmen i din själ. Jag älskar den doftande rosmarin kombinerat med söt honung i detta bröd recept. I Etiopien, serveras Dabo, eller honung bröd på frukostbordet. Den har en mild sötma som lämpar sig till det mesta, från smör och sylt till den traditionella Shiro, en etiopisks kikärtsröra.

Rosmarinen är rostad för att få fram de doftande aromatiska oljorna. Njut med din morgon kaffe eller te.

Från Soul of a New Cuisine

Honungsbröd Recept

Portioner: 2 limpor

Ingredienser

  • 1 msk hackad rosmarin
  • 0,6dl rapsolja
  • 2 paket torrjäst (1 1/2 matskedar)
  • 6dl varmt vatten
  • 16,5dl mjöl
  • 1 msk salt
  • 15 dl honung

Tillagning

1. Rosta rosmarin i en liten stekpanna på medelhög värme tills doftande, i ca 30 sekunder. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

2. I en liten skål, kombinera olja, jäst, och varm vatten och rör om för att lösa upp jästen. Låt sitta i 5 minuter, eller tills löddrig.

3. Kombinera mjöl och salt i en stor skål. Gör ett hål i mitten. Häll långsamt i den upplösta jästen i hålet, sedan bearbeta blandningen med fingertopparna, knåda degen tills en boll formas. Knåda i honung och rostade rosmarin.

4. Lägg degen i en oljad stor skål och vänd på den tills hela degen blivit lätt oljad i skålen. Täck med en fuktig trasa eller oljad plastfolie och låt jäsa tills den blivit 1,5 större än sin ursprungliga storlek, i ca 1 timme

5. Smörja en 23cm x 10cm bakform. Tryck ner degen och överför till en mjölat arbetsyta. Knåda i 5 minuter. Dela degen i två halvor och forma till limpor. Placera i den förberedda bakformen, täck med plastfolie och låt jäsa i 20 minuter.

6. Värm ugnen till 200 grader C. Placera bakformen i ugnen och baka tills topparna är gyllene, i cirka 25 till 30 minuter. Vänd på bakformen på en kylning rack och låt sitta i 5 minuter, ta sedan bort bakformen och låt svalna.

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar: