Sås

Av Sofie Lundberg | 8 April, 2013

Foto: Sofie Lundberg

Att göra hel kyckling i ugn är ett smidigt sätt att laga god mat till hela familjen när man inte har tid att förbereda så mycket. Bara krydda den hela kycklingen med precis vad du vill och in i ugnen! Men det är inte bara den goda kycklingen som ni kan njuta av, för av benen som blir över kan du koka en fantastiskt god kycklingbuljong. Hemmagjord buljong smakar bättre och är helt fritt från tillsatser till skillnad från de man köper i matbutik.

Foto: Sofie Lundberg

Här reducerade jag ner min buljong till en koncentrerad fond och hällde upp i istärningspåsar som förvaras i frysen. Perfekt att ta fram när man vill laga en värmande soppa eller god sås.

Ingredienser
  • Skrov, vingar och ben av en hel kyckling

  • 1 gul lök
  • 
1 purjolök

  • 2 stjälkar selleri

  • 1 palsternacka
  • 
1 morot
  • 
1 kvist färsk persilja

  • 4 liter vatten
  • 
2 tsk salt

  • 1tsk peppar

Tillagning

1. Skölj kycklingbenen i kallt vatten. Lägg dem i en stor gryta och slå på kallt vatten. Låt koka upp och ta bort det skum som lägger sig på ytan.

2. Grovhacka alla grönsaker och lägg i grytan. Tillsätt persiljekvisten, salt och peppar.

3. Koka upp allt och låt sedan sjuda i 2-3 timmar. Skumma igen om det behövs.

4. Sila buljongen genom en finmaskig trådsil så att alla grönsaker och benrester silas bort.

5. Häll tillbaka buljongen i grytan och låt sjuda en stund till. Vill du ha en mer koncentrerad fond låter du buljongen reduceras tills den får en sirapsliknande konsistens. Förvara i kylskåp i några dagar eller frys in för senare användning.

Mer om: ,

Du Kanske Också Gillar: