Drinkar

Av Marcus Samuelsson | 24 December, 2012

Foto: missteee

Från början av december tills det nya året, serveras glögg i svenska hem på varje fest. En tallrik med lussekatter serveras ofta med det varma kryddiga vinet. Många familjer tycker också om att servera glögg efter kvällsmaten, när alla sitter runt elden.

Glögg Recept

Portioner: Gör ca 1,5 liter

Ingredienser

  • 2 kanelstänger , uppdelade i bitar
  • 1 tsk kardemummafrön
  • 1 liten bit ingefära, skalad
  • Rivet skal av 1/2
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1,2dl vodka
  • 1st 750 ml-flaska torrt
  • 2,4dl ruby port eller
  • 2,4dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,2dl blancherade hela mandlar
  • 1,2dl mörka russin

Tillagning

1. Krossa kanel och kardemumma med en mortel (eller lägg dem på en skärbräda och krossa dem med botten av en tung kastrull.) Lägg dem i en liten glasburk och tillsätt ingefära, apelsinskal, kryddnejlika och vodka. Låt stå under 24 timmar.

2. Sila vodka genom en fin sil i en stor kastrull, kasta kryddorna. Tillsätt rödvin, portvin eller Madeira, socker, vaniljsocker, mandel och russin, och värme på medelhög värme bara tills bubblorna börjar bildas runt kanterna.

3. Servera glöggen varm i muggar, med några mandlar och russin i varje mugg. Håll kvarvarande glögg varm på mycket svag värme tills det är dags att servera det igen (låt inte koka.)

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar: