Dessert

Av Sunset Magazine | 14 February, 2013

En krispig, mandel skorpa av malen Amaretti kakor med vaniljglass och honungs-puttrade aprikoser, toppad med aprikos puré.

Lämna det till västkustens snabbguide till det goda livet, Sunset Magazine, att skapa en efterrätt som är så gudomlig som denna glass pajen.

Att avsluta en kväll på ett extremt dramatisk sätt, är genom att servera denna aprikos mandel virvel glass paj som är både festlig och lätt att laga. En krispig, mandel skorpa av malen Amaretti kakor med vaniljglass och honungs-puttrade aprikoser. Vi gjorde kakan i en 20cm bred cheesecake form med avtagbar sida, men du kan också använda en vanlig 20 cm bred pajform och strö de rostade mandlar på toppen istället för på sidan.

Omtryckt med tillstånd från The Sunset Essential Western Cookbook

Glass Paj Med Aprikos Och Mandel Recept

Portioner: 12 portioner
Förberedning: 45 min + frystid
Lagning: 30 min
Total Tid: 1h 15 min + frystid

Ingredienser

  • 200gr Amaretti kakor
  • 5 msk smör, smält
  • 4dl torkade aprikos
  • 1,8dl honung
  • 2 liter vaniljglass, uppdelad
  • 2,4 dl rostade skivade

Tillagning

Värm ugnen till 160 °. Mala kakorna tills du får fina smulor i en matberedare. Ringla i 4 msk smält smör och blanda tills smulorna börjar komma samman, lägg till mer smält smör om det behövs. Tryck smulblandningen ordentligt över botten (ej runt sidorna) på en 20 cm bred cheesecake form med avtagbar kant. Baka tills du får en fast skorpa i ca 10 minuter.
Låt skorpan svalna helt. Samtidigt låt aprikoserna sjuda med 3,6 dl vatten och honung, tills aprikoserna har mjuknat, i 15 minuter, låt svalna. Ta ut 1 liter glass ur frysen för att mjukna.
Placera 2,4dl aprikoser över den kylda kakskorpan. Blanda resterande aprikoser och vätska i en mixer och blanda till en tjock, hållbar puré (tillsätt mer vatten om det behövs). Sila.
Blanda in glassen som har mjuknat tills slät. Sprid över aprikoserna i kakskorpan, som ligger på en plåt och låt frysa tills du har en fast form, i ca 1 timme. Skopa på alla förutom 2 matskedar aprikos puré. Frysa tills purén är fast i ca 1 1/2 timme.
Låt resterande glass mjukna, och sprid över aprikos purén. Toppa glassen med små klickar av återstående puré, sedan virvla med en sticka. Frys i ytterligare 2 timmar.
Ta bort kanten av cheesecake formen och lägg till ordentligt med mandel på sidan av pajen. (Om pajen inte kommer ut lätt ur cheesecake formen, ställ den över en skål med varmt vatten i ett par minuter, sedan ta en tunn kniv mellan pajen och cheesecake formen. Paj skorpan bör poppa rätt ut.). Servera genast. Pajen kan tinas upp i 5 minuter vid rumstemperatur om nödvändigt för att du lättare ska kunna skära i den.

* Hitta knapriga italienska Amaretti i din livsmedelsbutik. Ett annat alternativ är att använda mandel biscotti och blanda i 1 tsk mandel extrakt med det smälta smöret i steg 1.

Tillaga i förväg: När kakan har tillagats genom de 5 olika stegen, kan du frysa den i upp till 4 dagar, dubbel lindat i plastfolie. Tillsätt mandel strax före servering.

Mer om: , , , , ,

Du Kanske Också Gillar: