LunchMiddagVegetariskt

Av Jane Hornby | 12 January, 2013

Vegetariska gäster förtjänar mer än en torr gammal grönsaksburgare från frysen, så varför inte göra en rätt som behagar alla, även de orubbliga köttätarna? Ta getost från kylskåpet en timme innan användning för att få den bästa krämiga konsistensen.

Foto: Phaidon Press
Kombinationen av krämig getost och polenta är mer än bara till vegetarianer.

Omtryckt med tillstånd från Fresh & Easy: What to Cook and How to Cook it

Getost och Polenta Recept

Portioner: 5 portioner
Förberedning: 45 minuter plus härdningstid
Lagning: 30 minuter
Total Tid: 1h 15 min plus härdningstid

Ingredienser

  • 1,4l grönsaksbuljong
  • 50 gr parmesanost
  • 6dl snabb polenta
  • 4 msk osaltat smör
  • 1,8dl extra jungfru olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa färsk basilika
  • 6 stora portobello svampar
  • 2-3 röd paprika
  • 3 x 100gr getost
  • 2 msk tapenade eller
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

Häll buljongen i en stor kastrull och sedan koka. Medan du väntar, fint riv parmesan. Häll försiktigt polenta i den kokande buljongen i med jämna mellanrum under ständig omrörning med en träslev tills allt polenta har hällts i. Polentan kommer att tjockna snabbt.
Koka ett par minuter tills det tjocknat väl, under omrörning med en lång träslev, eftersom det kommer att bubbla under tiden den kokar. Ta kastrullen från värmen, rör sedan i den rivna osten, smöret, och massor av salt och peppar. Smaka av - du kan bli förvånad över hur mycket krydda polenta behöver.
Gnid lite olja runt på insidan av en 20 x 30cm stor bakpanna, häll sedan i polenta och bred ut den i panna. Låt svalna i minst 10 minuter. Det kommer att få en fast form. Du kan göra detta en dag i förväg om du vill - bara täck det och bevara i kylskåp.
Gör en ört olja och förbered grönsaker. Krossa vitlöken och finhacka basilikan. Lägg till i en skål med resterande olja och krydda med salt och peppar.
Om svamp stammarna är längre än svamphattarna, trimma ner dem till samma nivå som hattarna med en kniv. Ta bort kärnorna ur paprikan och skär dem i ¼ delar. Borsta paprika och svamp med lite ört olja.
Med hjälp av en 10cm bred kakmått (eller så kan du använda en tallrik som mall för att skära runt), skär ut 6 cirklar från polentan. Skär getosten i 6 delar.
Innan du börjar laga maten, kontrollera att din gasolgrill är förvärmd till 200 º C. Borsta polentan lätt med lite vanlig olja. Stek polenta i ett par minuter på varje sida, antingen direkt på grillen eller i en grillpanna satt över grillen, tills gyllene och skarp. Ställ åt sidan och låt de bevaras varma.
Placera svamp och paprika direkt på grillgallret i ca 5 minuter på varje sida, tills gyllene och mjuka. Skeda lite tapenade eller pesto i mitten på varje polenta, sedan toppa av med en bit av paprika, en uppåtvänd svamp och sedan en cirkel av getost. Ringla med mer vitlök och basilika olja, sedan servera.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar: