Middag

Av Marcus Samuelsson | 9 May, 2013

Etiopisk wok är en enkel middag att förbereda under hektiska veckor. Chilfrukter och afrikanska kryddor ger woken en god smak som fördjpas ytterligare av rött vin. Jag serverar gärna den här rätten tillsammans med bröd eller coucous.

Etiopisk wok med biff

Portioner: 6
Förberedning: 10 min
Lagning: 15 min
Total Tid: 25 min

Ingredienser

  • ca 700 g biff av nötkött, skuren i små bitar
  • 0,5 dl jordnötsolja
  • 2,5 dl rödlök, tunt skivad
  • 1 msk chilipulver
  • 
0,5 tsk kardemumma
  • 
0,5 tsk malen ingefära
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 vitlöksklyftor, skurna i fjärdedelar
  • 3 tomater, skurna i bitar
  • 2 jalapeño-chilis, utan frön och skurna i tunna skivor
  • 1 dl rödvin
  • 2 rödlökar, skurna i skivor
  • 1 dl jordnötter, grovt hackade
  • ca 700 g babyspenat

Tillagning

1. Blanda de torra kryddorna i en skål och lägg i köttet. Blanda väl.


2. Hetta upp oljan i en stor wokpanna på hög värme. Lägg i lök och vitlök och tillaga under konstant omrörning tills de har fått färg (ca 2 minuter). Lägg i kötet, salta och woka tills köttet har fått färg på alla sidor (ca 3 minuter på varje sida)

3. Luta pannan bort från dig för att inte bränna dig på ångan medan du lägger i tomater, jalapeños, jordnötter och vin. Låt sjuda i ca 1 minut och salta sedan vid behov.



4. Rör i spenat och tillaga tills spenat blivit varm rakt igeno, ca 2 minuter. Salta och peppra. 


Du Kanske Också Gillar: