Dippor

Av Ashley Beck | 9 January, 2013

Foto: Johnny Stiletto

Shiro är en viktig del av det etiopiska och eritreanska köket. En favorit under fastan och Ramadan, är det ofta förberedd med malet lök och vitlök, och vissa regioner lägger man även till mald ingefära, hackade tomater och chilipeppar i den släta, kikärtsmjöl-baserade blandningen. Serveras med Injera(en traditionell etiopisk tunn bröd) eller detta honungsbröd, som är främst en vegan maträtt, även om vissa versioner innehåller kött.

  • 2 medelstora lökar, tärnade
  • 1 tomat , mosade (eller 1,2dl tomatpuré)
  • 1,2d l olja
  • 1,2dl Shiro pulver (torkad kikärtspuré pulver)
  • 3,5dl-4,8dl vatten
  • 1 msk Berbere (etiopisk kryddblandning)

Tillagning

1. Börja med att mosa löken i en mixer. Häll den mosade löken i en varm torr stekpanna. Rör ofta tills vattnet avdunstat och löken fått en ljusbrun färg. När löken börjar färga lite, tillsätt 1,2dl olja och Berbere. (Om du vill ha mer av en kick, lägg 2-3 gånger mer än den föreslagna mängden.)

2. Låt lök, olja och Berbere kokas tillsammans i 1-2 min och sedan lägg till tomatpurén.

3. Innan du lägger till Shiro pulvret, se till att du har vatten i närheten. Lägg till din shiro pulver gradvis, under rask omrörning. Det kommer att tjockna väldigt snabbt. När shiro verkar ganska väl blandad in i oljan, tillsätt 3,5dl – 4,8dl vatten. Rör om väl.

4. Låt sjuda tills Shiro blandningen är tills önskad konsistens. Kan serveras med pitabröd bröd, ris, roti eller etiopisk honungsbröd.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar: