LunchMiddagVegetariskt

Av Michele Wolfson | 14 March, 2013

Foto: Michele Wolfson

Jag lagade en vegansk linssoppa med citron igår och det blev helt makalöst gott! Visste du att röda linser blir gula när de kokas? Linser är små men fullproppade av nyttigheter och jämfört med andra torkade bönor är de relativt snabba och lätta att tillaga. De innehåller mängder av fibrer som inte bara har visat sig vara kolesterolsänkande utan dessutom hjälper de till att hålla blodsockret på en bra nivå. Och det är inte allt! Linser förser också kroppen med inte mindre än sex viktiga mineraler, två B-vitaminer och protein.

Prova det här receptet om du vill äta dig mätt på någonting som du vet är bra för dig – och som dessutom smakar riktigt gott. Soppan är ännu bättre dagen efter tillagning när alla kryddorna har fått ligga till sig lite.

 

Ingredienser
  • 5 dl röda linser
  • 1,5 l vatten eller buljong
  • 3 gula lökar, hackade
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1-1,5 dl citronsaft
  • skal från en citron
  • 3 msk kokosolja
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 tsk kryddnejlika
  • 1,5 tsk kummin
  • 1 tsk currypulver
  • 0,25 tsk chilipulver
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • citronskivor för garnering
  • 0,5 kruka koriander eller persilja, hackad (valfritt)

Tillagning

1. Värm kokosoljan i en kastrull på medelvärme.

2. Stek lök och vitlök mjukt i oljan. Lägg till kryddnejlika, kummin, curry och chili. Stek i några minuter till.

3. Häll i linser, vatten, lagerblad och citronskal.

4. Koka upp, sätt på lock och låt stå i 45-60 minuter eller tills linserna är mjuka.

5. Lägg till citronjuice och salt. Låt puttra i några minuter till.

6. Garnera soppan med små skivor av citron och koriander eller persilja. Slutligen, droppa lite olivolja över.

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar: