Frukost

Av Emma Haberman | 26 April, 2013

Foto: Emma Haberman

Om jag kunde äta en sorts mat för resten av mitt liv skulle det vara en BLT – en smörgås med bacon, sallad och tomater. Krispig bacon, söta tomater och fräsch sallad gör att en BLT är perfekt alla tider på dygnet, men här har jag anpassat receptet för er som vill äta den till frukost.

En BLT passar perfekt för en lite annorlunda variant av Eggs Benedicts, med linser istället för sallad för att förhindra att brödet blir segt. Tomaterna skär jag i tjocka skivor och rostar för att göra dem ännu lite sötare. Linserna kompletterar den salta smaken av baconen på ett fint sätt, och smörsmakande hollandaise-sås är toppen över i:et. Perfekt för en lördagsbrunch!

Hollandaisesås
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 100 g smör
en nypa cayennepeppar
  • salt
Smörgåsen
  • 8 bitar bacon
2stora tomater i tjocka skivor
  • 1 dl linser
  • 4 English muffins (eller frallor)
  • 2 msk vinäger
  • 8 ägg
  • smör
  • olivolja
  • salt och peppar

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader. Borsta olivolja och salt på varje sida av de skivade tomaterna. Rosta i ugnen i ca 25 minuter, vänd dem efter halva tiden. 


2. Stek bacon. Klipp varje bit på hälften och sätt åt sidan. Krydda linserna med salt och peppar och stek lite lätt i baconfettet. Håll bacon och linser varma i ugnen medan du förbereder hollandaise-såsen. 


3. Vispa äggulor och citronsaft tills smeten är ungefär dubbel så tjock som i början. Placera skålen över en kastrull sjudande vatten - och se till att vattnet inte rör vid botten av skålen. Låt inte äggen bli för varma! Häll sakta i smält smör i skålen och vispa tills såsen har tjockat. Ta bort från värmen och vispa i salt och cayennepeppar. Täck över och håll varm tills du är redo att sätta ihop smörgåsen.

4. Pochera äggen i en stor kastrull med vatten och vinäger. Förvara äggen i ugnen tills du är redo att servera.

5. Smöra bröden och rosta i ugnen (alternativt rosta brödet i en brödrost och bred smör på i efterhand)

6. Sätt ihop Eggs Benedicten: lägg en bit tomat på varje brödhalva. Lägg en matsked linser på tillsammans med bacon och ett pocherat ägg. Avsluta med hollandaise-sås och peppar. 


Du Kanske Också Gillar: