Middag

Av Assefa | 4 September, 2014

Photo by qasic

Jag älskar hur denna fräscha rätt är fylld med en djärv smak av räkor som tillagas med skal och med huvudet fortfarande på. Det är ovanligt att hitta här i väst. Jag rekommenderar att få din wok så varmt som möjligt; om du har en gasspis, ta bort gallret från brännaren och placera din wok direkt på lågan för att få pannan så varm som möjligt.

 Detta somriga recept är från New American Table.

                                                                                                                                                                                                                

Ingredienser:

2 små bok choy, tunt skivad på längden 0,6 cm bred

4,5 hg bruna risnudlar

1,2 dl  risvinsvinäger

4 ägg

2 kinesiska korvar, skalet borttaget (2 hg kött)

2,5 cm bit ingefära, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

2 tsk sesamfrön

2 matskedar canolaolja

1 msk sambal oelek

18 räkor med huvudet kvar

1,2 dl kokosmjölk

1 tsk tahini

1 tsk fisksås

2 msk soja

Saft från 2 lime

6 shiitakesvamp, skivad

1 msk hackad koriander

2 dl böngroddar

Gör så här

Häll 9,5 dl vatten i en kastrull och koka. Tillägg bok choy och låta det sjuda i 3 minuter. Använd en hålslev för att ta bort bok choy från vattnet och låt torka. Koka upp vattnet igen.

Lägg i nudlarna och låt sjuda tills de är mjuka, ca 3 minuter, eller enligt anvisningarna på förpackningen.

Ta upp nudlarna med hjälp av en hålslev eller pasta gaffel och skölj.

Med vattnet fortfarande sjudande, tillsätt 4 matskedar ättika. Knäck försiktigt 4 st ägg i en liten skål och tillsätt de sedan en i taget i vattnet, låt de pochera tills äggulorna är fasta (ca.2 min). Ta bort äggen ur vattnet med hjälp av en hålslev eller spatel och låt de torka på en pappershandduk.

                                                                                                                                                                                                                

Hetta upp en stor wok eller en stor rak sidig sauté-panna på hög värme. Lägg korven och ingefäran i pannan och bryt upp korven i små bitar med en träsked. Låt koka i 3 minuter, tillsätt sedan vitlök, sesamfrön, olja, sambal oelek och räkor. Låt det fräsa tills räkorna är rosa och ogenomskinliga, i ca 3-4 minuter. Ta bort räkor, och tillsätt kokosmjölk, Tahini, 4 msk kopp vinäger, fisksås, soja och 1,2 dl vatten i wokpannan. Låt det sjuda och rör sedan ner nudlarna. Tillsätt bok choy, limejuice, shiitakesvamp, koriander, böngroddar och räkor.

                                                                                                                                                                                                                                      

Inför servering, dela upp nudlarna i fyra djupa soppskålar och toppa med ett pocherat ägg.

 

 

Tillagning

Mer om: , , , ,

Du Kanske Också Gillar: