Marcus

Jag har lagat mat i hela mitt liv. Under min uppväxt tillbringade jag och mina systrar, Anna och Linda, somrarna i Smögen. Varje morgon gick jag och fiskade tillsammans med min pappa Lennart och mina farbröder. Vi fångade kräftor, hummer och makrill som vi sen rökte eller konserverade. Min mormor Helga brukade samla oss i köket för att lära oss hur man gjorde inlagda grönsaker, stekta köttbullar och bakade kakor med äppelsylt i. Dessa erfarenheter lärde mig att älska och uppskatta närproducerad, genuin mat.

En annan del av min passion för mat härstammar från mina släktingar och min far Tsigie i Etiopien. Kryddor är avgörande faktor i etiopisk matlagning. I Etiopien betraktas maten ur ett andligt perspektiv, mer är någon annanstans jag känner till. Jag uppskattar mina etiopiska rötter för jag ser hur hårt människor jobbar för att överleva och det får mig att inse hur lyckligt lottad jag är som får bo i det här landet. Jag inspireras av hur folket i Etiopien lever sina liv, hur alla i samhället hjälper varandra. Den sammanhållning inspirerar mig att jobba hårt för att ta min kunskap om mat och dela med mig till andra som vill lära sig hur man kan använda färska råvaror och laga prisvärda måltider.

Idag känns New York som hemma, så pass att det nästan känns som om jag växte upp här. Jag älskar den mångfald staden har att erbjuda. Jag älskar att träffa nya människor och lära mig om olika kulturer för det hjälper mig utöka min kunskap om olika livsmedel, kryddor och matlagningstekniker. Ljud och färger inspirerar hur jag gestaltar en maträtt. Den kreativa processen är alltid spännande för mig, vare sig det gäller mat, konst, musik eller mode. Jag älskar att påverkas av olika typer av konstformer, och jag försöker låta den inspirationen visas i mina skapelser.

En perfekt helg för mig innebär att spela fotboll med mina vänner och sedan laga mat åt dem. Min fru Maya och jag har ofta vänner från hela världen på besök, så det är bra att kunna laga saker som är bekanta för dem, men på ett nytt sätt.

Min förhoppning med Red Rooster är att bygga på Harlems redan rika kulinariska kultur, och att människor från hela världen kommer hit för att fira det Harlem har att erbjuda. Jag ser fram emot detta nya äventyr.

Timeline

1971

Född i Etiopien.

1972

Efter tre av oss kontaminerades av tuberkulos, tar min mor, min syster Linda och mig till sjukhuset. Tyvärr, mister jag min mor till sjukdomen.

1973

Linda och jag blir adopterade av Ann Marie och Lennart Samuelsson och vi flyttar till Sverige.

1977

Min mormor Helga är den första att lära mig hur man lagar mat och jag upptäcker lingonbär och blåbär för första gången.

1980

Musiken blir en viktig del av mitt liv. Jag köper min första Bob Marley album.

1985

Gick med i GAIS fotbolls grupp och en livslång kärlek till fotboll började. Jag är ganska säker att jag hade jheri curl vid den här tiden.

1989

Efter studier vid Kulinariska institutet i Göteborg, åker jag till Schweiz som lärling för utöka mina kulinariska kunskaper.

1993

Får jag äntligen chansen att åka till Frankrike som lärling och jobba på några av världens bästa restauranger.

1993

Mitt i min kulinariska karriärs vändpunkt, går min mormor Helga bort. Det är från henne jag har fått inspiration för matlagning och jag ägnar min passion till henne.

1994

Ankommer till USA som lärling på Aquavit och börjar arbeta mig uppåt.

1995

Tar emot en 3-stjärnig värdering från New York Times som exekutiv kock på Aquavit. Jag är 23 år gammal och den yngsta kocken som tagit emot en sådan uppskattad värdering vid den här tiden.

1996

Jag kan äntligen köpa min första kostym. Min kära far Lennart går bort.

1999

Belönades med Rising Star Chef priset från James Beard Foundation.

2000

Efter nästan 30 år, återvänder jag till Etiopien och möter min etiopiska far, Tsegie. Jag möter också mina 18 systrar och bröder för första gången.

2001

World Trade Center kollapsar vilket förändrar min betraktning på matlagning och mitt samhälle.

2006

Harlem kallar. Jag börjar drömma om att öppna Red Rooster då jag cyklar från 145:e gatan ner till Central Park North genom att observera grannskapet.

2009

Maya Gate Haile och jag gifter oss i Etiopien i närvaro av våra familjer och vänner från USA och Europa, som flugit en lång distans för att fira oss.

2009

Jag har äran att laga den första statliga middagen för president Barack Obama och Indiens premiärminister.

2010

Red Rooster Harlem öppnar på 125:e gatan och Lenox Avenue. Den uppfyller min dröm att laga amerikansk komfort mat med inslag av mina svenska och afrikanska rötter. Jag vill att det här ska vara en plats där människor från alla samhällsskikt bryter bröd tillsammans.

2011

FoodRepublic.com lanserar som en plats för män som vill prova på en ny kultur av mat genom berättelser, intervjuer, globala samtal och upplevelser.

2012

Norda öppnas. Kombinerar de bästa av de två städerna som har format oss, städerna som vi älskar – New York och Göteborg.

2012

Ginny’s Supper Club öppnas. En modern inkarnation av glamorös krog, det är vår hyllning till Harlems renässans.

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger