NyheterTips

Kan vinäger bli dålig?

Av Food Republic | 19 February, 2013

 

Foto: Tupolev und seine Kamera på Flickr
Denna vinäger är 5 år gammal. Är den fortfarande bra?

Man har det i dressing, man kan dricka det när det blandas med vatten och det är till stor del ansvarigt för mänsklighetens besatthet för konservering – vinäger. Men frågan är: den klibbiga flaskan som står längst bak i skafferiet, håller den fortfarande?

Svaret: en gammal vinäger är ingenting att oroa sig för. Det kommer inte göra dig sjuk, och det kommer defintivt inte döda dig. Vinäger, oavsett om det är vitvin, rödvin, äppelcider eller balsamico, är självbevarande eftersom det inte finns några farliga bakterier som kan leva i en så syrlig miljö. Den där sjuåriga flaskan av äppelcidervinäger som du har sparat så länge är fortfarande lika bra som dagen du köpte den. Men vad är det läskiga skiktet som flyter omkring på toppen som en läskig manet då? Jo, det kallas för “mamma” och är en naturligt förekommande bakterie i vinägern som hjälper tillverka ännu mer syrlighet. Låter konstigt kanske, men det säljs faktiskt “vinägermamma” på internet till folk som vill börja tillverka sin egen hemma i köket.

Och om du tänker såhär: en fin balsamvinäger är redan lagrad i ungefär ett decennium innan den ens hamnar i närheten av din sallad. Så vad gör ytterligare några år? Förmodligen blir det bara bättre!

 

Mer om: ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger