Matfakta

Matfakta: Kronärtskocka

Av Kendall Kish | 21 March, 2013

Foto: Kendall Kish 

Namn: Ordet kronärtskocka kommer från italienskans articiocco och articoclos.

Ursprung: Man tror att kronärtskockan är den av de äldsta grönsakerna i världen och man har kunnat spåra de första odlingarna av dem ända bak till 200 år f.Kr i länderna runt Medelhavet.

Näringsvärde: Kronärtskockor är rika på C-vitamin, magnesium, kalium, fibrer och folsyra.

Högsäsong: Mars – maj

Förberedelse:  Välj ut kronärtskockor som är klart gröna med tätt slutna blad och känns tung. För att förbereda kronärtskockan för tillagning: ta bort de yttersta tjocka bladen och pilla bort de vassa spetsiga topparna. Kronärtskocka finns i många olika variationer och storlekar. Mini-kronärtskockor är nästan helt ätbara eftersom bladen är så späda och kärnan inte så full av tuffa fibrer. Kronärtskockor man ångkokas, grillas, ugnsbakas eller kokas i vatten. Ofta serveras de med en klick smör eller aioli att doppa bladen i.

Recept: Ugnsbakad mini-kronärtskocka med vitlök 

Mer om: , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger