Matfakta

Matfakta: Citrusfrukter

Av Kendall Kish | 14 March, 2013

Foto: Kendall Kish

Ursprung: Man tror att citrusfrukter har sitt ursprung i de tropiska klimaten i Sydöstasien. Till Europa kom de första citrusfrukterna under 1400-talet och under 1800-talet blev de vanligt förekommande.

Variationer: De allra mest välkända av citrusfrukter är apelsin, citron och lime. Men citrusfamiljen består av en mängd olika frukter med olika karaktär, och här är några av dem:

  1. Satsuma – Enkel att skala och utan frön. Söt, saftig och milt syrlig.
  2. Meyercitron – En söt kombination av citron och apelsin. Vanligare i USA, inte lika lätt att hitta här i Sverige.
  3. Blodapelsin – Saftig och söt med ett vackert rött fruktkött.
  4. Mandarin - Intensiv, söt smak. Gulaktigt skal.
  5. Clementin – Starkt orange med uppfriskande, söt smak.
  6. Navelapelsin – Utan frön och enkel att skala. Väldigt söt, men inte lika saftig som andra apelsinsorter.

Säsong: Även om man hittar citrusfrukter i butiker året om är den naturliga högsäsongen under vinterhalvåret.

Näringsvärde: Citrusfrukter har, som de flesta vet, höga värden av C-vitamin. Dessutom innehåller de folsyra, kalium och fytokemikalier – naturligt förekommande kemikalier som har sagts förebygga cancer och hjärtsjukdom.

Recept: Citron- och linssoppa

Foto: Michele Wolfson

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger