Matfakta

Matfakta: Broccoli

Av Kendall Kish | 10 March, 2013

Foto av Kendall Kish

Namn: Broccoli kommer från det latinska ordet brachium som betyder “filial eller arm”.

Ursprung: Tillhör kålfamiljen och har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet. Under 50-talet blev grönsaken populär i USA och några år senare även i Europa.

Högsäsong: oktober till april.

Näringsvärde: Broccoli är en näringsrik grönsak som sägs ha cancerförebyggande samt kolesterolsänkande egenskaper samt. Den är även rik på C, A, K-vitamin, fibrer, järn, kalium och kalcium, vilket gör denna grönska exceptionellt nyttig.

Förberedelse: Plocka huvuden som har snäva buketter och stjälkar som är fasta men inte uttorkade. Förvara broccolin i en plastpåse i kylskåpet och tvätta precis innan tillagning. De höga näringsvärdena blir betydligt lägre när den kokas, så för att bevara broccolin så hälsosam som möjligt ska du ångkoka, rosta, sautera eller äta den rå. Och kasta inte stjälkarna! Stjälkarna har faktiskt högre fiberhalt än buketterna och är perfekt att använda i soppor, sallader eller som stavar till din favoritdipp.

Recept: Broccoli Slaw Med Tahini Dressing

 

Mer om: , , ,

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger