Matfakta: Ärtor
Av Kendall Kish | 10 April, 2013
Namn: Det latinska namnet Pissum sativum refererar till den kapsel som håller ärtorna, som övrigt är ett frö.
Ursprung: Ärtor var en basprodukt i det medeltida köket då man främst användes till att göra ärtsoppa. Den tidigaste användningen av ärtor kan spåras till Syrien, Turkiet och Jordanien. Den mer moderna trädgårdsärtan började odlas i Europa under tidigt 1600-tal.
Högsäsong: April-juni
Näringsvärde: Ärtor har höga värden av A-, C- och K-vitamin.
Förberedelse: Ärtor är godast om man kokar eller ångkokar dem, det tar fram deras naturligt söta smak. Frysta ärtor är tillgängliga året runt, men färska ärtor är aningen sötare och ska ätas så snabbt som möjligt efter skörden innan det höga sockerinnehållet omvandlas till stärkelse. Förvara i en påse i kylen och använd inom 2 dagar efter inköp. Låt ärtorna ligga i kapseln fram till att de tillagas.
Recept: Risotto med vårkänslor