Matfakta

Matfakta: Ärtor

Av Kendall Kish | 10 April, 2013

Namn: Det latinska namnet Pissum sativum refererar till den kapsel som håller ärtorna, som övrigt är ett frö. 

Ursprung: Ärtor var en basprodukt i det medeltida köket då man främst användes till att göra ärtsoppa. Den tidigaste användningen av ärtor kan spåras till Syrien, Turkiet och Jordanien. Den mer moderna trädgårdsärtan började odlas i Europa under tidigt 1600-tal.

Högsäsong: April-juni

Näringsvärde: Ärtor har höga värden av A-, C- och K-vitamin.

Förberedelse: Ärtor är godast om man kokar eller ångkokar dem, det tar fram deras naturligt söta smak. Frysta ärtor är tillgängliga året runt, men färska ärtor är aningen sötare och ska ätas så snabbt som möjligt efter skörden innan det höga sockerinnehållet omvandlas till stärkelse. Förvara i en påse i kylen och använd inom 2 dagar efter inköp. Låt ärtorna ligga i kapseln fram till att de tillagas.

Recept: Risotto med vårkänslor  

Du Kanske Också Gillar:

Nyhetsbrev

Utvalt Recept

Fler recept

Restauranger

Norda
American Table Brasserie and Bar
Kitchen and Table
American Table Café and Bar
Streetbird Rotisserie
Marcus’ Bermuda
Eatery Social Taqueria
Red Rooster Harlem
Ginny’s Supper Club
Street Food
Marc Burger