MarcusResa

Lyckliga misstag

Av Assefa | 2 September, 2015

Som ung kock var en av de saker jag lärde mig tidigt att uppskatta processen. Varje uppgift behöver inte bli perfekt, varje jobb behöver inte vara felfritt och ofta kommer de bästa resultaten från en kamp. Livet är en kombination av lyckliga misslyckanden som leder oss dit vi är idag. Huruvida någonting nytt och fantastiskt blir resultatet av ett misslyckande, är som en smakkombination som egentligen inte skulle fungera på papper blir levande på skeden (chili-täckt gravad lax!) eller att lära sig något nytt från ett misstag (foie gras granache!) Jag kan inte komma på en bättre lektion än det.

Många människor är just nu i professionella- eller utbildningsövergångar. Det är den mest hektiska tiden för de som är aktiva i jobbsökande, gymnasieansökningar, ansökning till högskoleutbildningar och till att göra entré till arbetslivet. Påminn dig själv att även ett misslyckande kan öppna en ny dörr och hitta alltid det positiva i en dålig situation.

För att förtjäna framgång behöver man arbeta hårt, men mycket har med tur att göra. Matlagning var inte min första kärlek, det var fotboll. Det blev inte som jag hade tänkt i min fotbollskarriär så jag satsade på det jag var näst bäst på, matlagning. Som barn hade jag lagat mat i min mormors kök. Intresset har alltid funnits och växte fram allt mer när jag insåg att bli ett fotbollsproffs inte längre var ett alternativ. Samma hårda arbete och fokus som jag lärt mig på fotbollsplanen la jag på min matlagning som i sin tur gav mig ett stipendium till en matlagningsskola och så småningom också en biljett till USA.  När jag var ung hade jag aldrig tänkt mig att kock yrket skulle bli min karriär, men tack och lov så har det tagit mig långt.

Utforska din sekundära talang

Vi är i en tid där många människor arbetar med det de vill göra allra mest. Allt från att arbeta som läkare, matbloggare, kock, lärare, reseledare eller revisor. Ibland är det som är bäst för dig inte alltid det uppenbara, så var inte rädd att misslyckas den första gången, det kan ge dig det fokuset du behöver inför nästa gång. Misslyckandet kan leda till ditt bästa misstag.

Acceptera dina svagheter

Vi kan inte vara bäst på allt vi gör. En del av lärandet är att kunna starta från någonstans och att därifrån förbättra sig. Sätta mål och arbeta baklänges, undersöka varje steg av processen som kan hjälpa dig att lyckas nå ditt mål.

Fira dina styrkor - Oavsett hur okonventionella de är

Ibland hittar du även dessa talanger överraskande för dig – det är när du verkligen träffat guld (struck gold). Medan vissa människor kan vara bra på beräkningar och mätningar, kan andra vara bra på att hjälpa andra, fixa fester eller förstå politik. Det fina är att vi behöver en läkare lika mycket som vi behöver lärare, som vi behöver diskmaskiner.

Anta ingenting

Det gäller för de flesta situationer, varje dag. Om du inte antar någonting och förbereder dig därefter, kommer du sällan bli besviken och du kommer alltid vara bredd på att bekämpa ett misslyckande eller en oväntad situation och vända det till ett lyckligt misstag.

MarcusMatfaktaNyheterTips

Restaurangexpo 2015 – Kistamässan 27 januari

Av Assefa | 21 January, 2015

Skärmavbild 2015-01-21 kl. 22.11.35

 

Den 27-28 januari arrangeras fackmässan Restaurangexpo på Kistamässan i Stockholm.  Restaurangexpo är en mässa som fokuserar på mötet mellan inköpare och leverantör. Det är årets viktigaste och största mässa för alla som arbetar professionellt med mat.

Nästa tisdag 27 januari kl.14.00 är vi glada att meddela att Marcus kommer att hålla en föreläsning där han kommer att svara på de vanligaste frågorna han får av blivande kockar. Vad som krävs för att nå framgång som kock, hinder man möter på vägen och resan till att arbeta som krögare i USA. Det vill ni inte missa!


Praktisk information
Datum: 27-28 januari 2015
Plats: Kistamässan, Stockholm
Hemsida Restaurangexpo: www.easyfairs.com/REsthlm
Entrékort: finns kostnadsfritt att hämta på respektive mässas hemsida

Övrig info om mässan:

Årets mässor är fullspäckade med aktiviteter och bland utställarna kommer såväl lokala och nischade producenter som flera av branschens absolut största leverantörer att finnas samlade på ett och samma ställe. Här ges besökaren inspiration, kunskap och mängder med ingredienser som ger ökad försäljning på menyn. Det handlar om maten, trenderna och utrustningen likväl som koncept och service. I den nya saluhallen hittar besökaren dessutom specialiserade utställare med delikatesser, ekologiskt och närodlat.


 

 

 

MarcusUncategorized

Värvet International Podcast

Av Assefa | 9 January, 2015

Varvet International - 18 - Marcus Samuelsson

Marcus Samuelsson medverkar i det senaste avsnittet av podcasten Värvet International. Hör Marcus berätta om sin dröm att va en professionell fotbollsspelare, Etiopien, Jason “Timbuktu” Diakité, Harlem, rasism, födelsedagar, utvecklingen av hans restaurang business, första minnet av mat, matlagning och president Obamas första state dinner.

 

Värvet International podcast hittar du här: http://värvet.se/

MarcusNyheterTips

Det Stora Matslaget säsong 2

Av Assefa | 16 September, 2014

matslaget-juryn-jpg

 

Jurymedlemmarna Mons Kallentoft, Anna Burstedt  och Marcus Samuelsson

Foto: Love Strandell/SVT

I tisdags var det premiär för den andra säsongen av Det stora matslaget. Matlagningsprogrammet där olika samhällen tillsammans försöker vinna titeln Sveriges mest väl smakade ort. Till sin hjälp har varje ort en lagledare, en känd matälskande person som kommer från trakten, vars uppgift är att hitta bygdens bästa amatörkockar. Tillsammans ska laget sedan skapa en meny som visar upp regionens unika mattradition. I varje program möter sedan två orter varandra i en duell där deras menyer bedöms av en jury.

Tillsammans med matetnologen Anna Burstedt och författaren/matkritikern Mons Kallentoft ska Marcus bedöma lagens menyer utifrån smak, lokal förankring och kreativitet. De lag som vinner duellen går sedan vidare till finalen där det slutliga matslaget om Sveriges mest väl smakade ort utses.

I tisdagens program stod den första duellen mellan armbryterskan Hedi Andersson, från orten Storuman och komikern Thomas Petersson från Halmstad.

 

 

Vi ser fram emot en spännande säsong, missa inte kvällens duell mellan Josefin Johansson – Hyltebruk och Bert Karlsson – Skara. Tisdag kl.20.00 SVT1

Säsongens tolv lagkaptener är följande:

Heidi Andersson, Storuman

Thomas Petersson, Halmstad

Josefin Johansson, Hyltebruk

Bert Karlsson, Skara

Karin Adelsköld, Österund

Behrang Miri, Malmö

Eva Fröling, Sigtuna

Ann Söderlund, Gotland

Maria Lundqvist, Hälsö

Christopher O’Regan, Gamla Stan Stockholm

Maud Adams, Luleå

Erik Ekstrand, Sveg

Uncategorized

HEAF Learing for Social Impact Course studenter på besök i Sverige

Av Assefa | 4 September, 2014

10527316_10152588731642767_6426881643910506329_n-625x468

I maj månad tillbringade en grupp studenter från Harlem Educational Activities Fund (HEAF) en eftermiddag med mig på Ginnys Supper Club för att lära sig om svensk mat och kultur. Diskussionen och matlagningen var en förberedelse för studenternas resa till Stockholm som är en del av HEAF Learning for Social Impact cultural läskunnighets kurs. Jag träffade Jadira Mora, HEAF Program Coordinator för College Quest nyligen, för att höra om studenternas äventyr i mitt hemland.

På en cykeltur i Haga Parken Photo courtesy of HEAF

 Studenterna började sin resa med en uppfriskande cykeltur i Haga parken. De fick se området som de flesta skandinaver gör – med cykel. Andra höjdpunkter under resans gång var bland annat en rundtur i Stockholms stadshus, en fascinerande lektion i historian om svensk musik, ett besök på det svenska Naturvårdsverket, och ett möte med King Entertainment, skaparna av Candy Crush Saga. Dessutom hade studenterna en diskussion med Stockholms Handelskammare Skiljedomsinstitut över ett traditionell svensk fika. HEAF studenterna träffade också barn i sin egen ålder för att jämföra personliga erfarenheter, och såg sedan den första VM-matchen som anordnades av Ortens Favoriter, en ungdomsorganisation i förortern. Jag önskar att jag kunde varit där!

En traditionell svensk fika med Stockholms Handelskammare Skiljedomsinstitut.Photo courtesy of HEAF

Jadira hade genomgångar med studenterna varje kväll så att de kunde diskutera sina erfarenheter av dagen. Eleverna stod inför en hel del kulturkrockar, och var förvånade över att stöta på en annan typ av mångfald i Sverige. Det visade sig att i Sverige så handlar mångfald ofta om olika nationaliteter medan i USA är det mer grundat på olika hudfärger.

Naturligtvis fick HEAF eleverna en grundlig genomgång av det svenska köket. De åt köttbullar som liknar de som jag lagade tillsammans med dem tidigare. De åt en hel del fisk, och smakade även Gubbröra, som är en traditionell svensk maträtt gjord på ansjovis. Eleverna blev förvånade över de stora portionsstorlekarna på svenska restauranger och de blev väldigt förtjusta av svensk choklad. (Vi har ju ändå det bästa godiset!)

Det var fantastiskt att få höra om studenternas resa, och det var en ära att få arbeta med dem i förväg för att diskutera min erfarenhet av Sverige och min uppväxt. Jag hoppas att få träffa min HEAF vänner snart igen.

MarcusRed Rooster

En talangfull students praktik på Red Rooster

Av Assefa | 24 August, 2014

IMG_1221.000

I maj 2014 träffade Marcus en imponerande ung man vid namn Jacob på Celebrate Northside! The Northside Center for Child Development 68th Anniversary Gala. Marcus blev så rörd av Jacobs intresse för matlagning att han gav den 15 år gamla blivande kocken en praktikplats. Från tisdag 15 juli fram till onsdag 16 juli fick Jacob uppleva en kulinarisk matupplevelse på bakverks avdelningen på Red Rooster i Harlem.

Jacob är en student från en strikt förberedande skola för college i Bronx. Han älskar vetenskap, särskilt kemi och kriminalvetenskap. Hans familj är från Dominikanska republiken, och under hans uppväxt har han lärt sig laga maträtter som stekta söta mjölbananer och sorbet från sin mormor och morbror. Han lagar ofta dominikansk frukost till sig själv till middag. Det är en traditionell maträtt som består av stekta ägg, mosade bananer, stekt salami, stekt ost och stekt korv.

Marcus talade med Jacob om hans ambitioner som kock

Första dagen av Jacobs praktik så började han kl.08.15 på Red Rooster. Han arbetade med vår konditor Melissa Camacho och tillsammans bakade de jordgubbssylt, kakor, majsbröd och jordnötssmörpaj. Han var tacksam för deras tålamod, och tyckte verkligen om att arbeta med de vänliga kockarna. Jacob tyckte främst om att baka majsbröd, för att han brukar baka ett liknande recept hemma med sin farbror.

Konditor Melissa Camacho lärde Jacob hur man bakar Peanut Butter Pie

Till lunch åt Jacob Red Roosters berömda Triple-double Burger med bacon, jarlsberg och rooster sås och naturligtvis pommes frites till. Han var förvånad av att han kunde avsluta lunchen med att äta en gigantisk sandwich också, men han älskade varje tugga av den. Jacob avslutade sin första dag på Red Rooster med en pratstund tillsammans med kocken Mark Gandara för att prata om hans drömmar för framtiden. Han tillbringade sin andra dag av sin praktik med att förbereda persikor för att öva på sina knivkunskaper.

Jacob med Chef Mark Gandara

I slutet av sommaren ska Jacob på ett fyra dagars basketläger och även om Jacob är ivrig och förväntasfull av att utveckla och lära sig mer inom matlagning så såg han ändå fram emot att få vila upp sig efter två dagars praktik på Red Rooster.

Uncategorized

Minnesvärda legender: Maya Angelou, Ruby Dee, Jimmy Scott

Av Assefa | 19 June, 2014

Fotor0618232611

Under juni månad förlorade vi tre inflytelserika personer från det afroamerikanska samhället, varav alla tre hade starka band till Harlem. Jag talar för många när jag säger att jag är tacksam för den tiden de delat med oss här på jorden.

Maya Angelou avled den 28 maj vid en ålder av 86 år. Maya är för de flesta känd som den berömda författaren. Hon kom till New York som ung dansare och lämnade staden som den första svarta kvinnliga manusförfattaren. Maya återvände till staden i sina äldre dagar som poet, pedagog och nationell skatt.Jag hade förmånen att få vara Mayas granne, att få träffa och laga mat med henne under ett flertal tillfällen och jag kunde inte ha varit mer i vördnad för hennes livsglädje, elegans och kurage. Hennes arv är ett av de mest inflytelserika i den amerikanska kulturen. Hennes ord fungerar som en hymn för afroamerikaner och som en röst för modern feminism.

Skådespelerskan Ruby Dee avled den 11 juni vid en ålder av 91 år. Känd för sina roller i A Raisin in the Sun, Do the Right Thing, American Gangster och No Way Out.Ruby var uppvuxen i Harlem och förblev nära samhället under hela sin livstid. Ruby var inte endast en banbrytande prisbelönt skådespelerska utan även en vaksam medborgarrättskämpe och medverkade vid sidan av Martin Luther King Jr i Marschen till Washington för arbete och frihet 1963.

Den hyllade jazzsångaren Jimmy Scott avled den 12 juni vid en ålder av 88 år. Jimmy var känd för sin änglalika röst och sjöng tillsammans med stjärnor som Charlie Parker, Sarah Vaughan, Quincy Jones och Ray Charles. Vem kan glömma Jimmys återgivande av “Why Was I Born” under president Bill Clintons invigning? För två och ett halvt år sedan hade Ginny’s Supper Club nöjet att vara värd för en av Jimmys sista resor till New York. Det var en magisk uppsättning av föreställningar och visade att Jimmy även i äldre dagar kunde överträffa musikvärlden med sin glada anda och generösa själ.

HarlemMarcusNew YorkNews

Harlem EatUp! Festival

Av Assefa | 30 May, 2014

Marcus Samuelsson, Herb Karlitz, Honorary Chair President Bill Clinton And Special Guest Mayor Bill De Blasio Announce Harlem EatUp! Festival

Nu kan jag äntligen berätta om The Harlem EatUp! Festival som invigs i maj månad 2015. I samarbete med Karlitz & Co kommer jag att skapa en matfestival som kommer att bjuda på en unik kulinarisk upplevelse i filantropisk anda. Biljettintäkterna går till City Meels on Wheels och Harlem Park to Park.

   President Bill Clinton och New York Citys borgmästare Bill De Blasio fanns på plats när vi annonserade festivalen förra veckan. Detta för att presentera festivalens namn, logotyp och för att främst påminna all press, invånare och ambassadörer om hur fantastisk staden Harlem är.
Det är en stor ära att få deras stöd och förtroende samt även ett tecken på alla spännande händelser som kommer framöver.

 Stort tack till våra första sponsorer EY, Cooking Light Magazine, Health Magazine, L + M Development Partners och the Clinton Foundation.

För mer info om Harlem EatUp! Festival registrera dig på HarlemEatUp.com

.

Tips

Bäst Toast Skagen hittar man på Josefina

Av Emily Saladino | 17 May, 2013

Sveriges mest kända smörgås omfattar svenska räkor och en sked löjrom.

Josefina, med utsikt över hamnen på Stockholms Djurgården, serverar en helt fantastisk Toast Skagen. Besök stället mellan maj och september för att äta din egen på restaurangens trendiga terrass vid vattnet, där de eleganta Stockholmarna passerar förbi på väg mot kvällens äventyr. Med ljust mönstrade utomhussoffor, krukväxtpalmer och stora paraplyer är detta den perfekta platsen att njuta av en ljummen sommarkväll.