Tips

Bäst Toast Skagen hittar man på Josefina

Av Emily Saladino | 17 May, 2013

Sveriges mest kända smörgås omfattar svenska räkor och en sked löjrom.

Josefina, med utsikt över hamnen på Stockholms Djurgården, serverar en helt fantastisk Toast Skagen. Besök stället mellan maj och september för att äta din egen på restaurangens trendiga terrass vid vattnet, där de eleganta Stockholmarna passerar förbi på väg mot kvällens äventyr. Med ljust mönstrade utomhussoffor, krukväxtpalmer och stora paraplyer är detta den perfekta platsen att njuta av en ljummen sommarkväll.

Tips

Rabarberlemonad med gin

Av Kendall Kish | 17 May, 2013

rabarber

Ingenting slår en afterwork när det är fint väder och man kan sitta på en uteservering och njuta av en drink eller två.. eller tre (vem räknar?). Men när man får en cocktail gjord på säsongsråvaror blir det så mycket godare. Denna rabarberlemonad är uppfriskande och precis vad man behöver en härlig våreftermiddag.

Såhär gör du: 

7 dl//vatten
1 l//hackad färsk rabarber
2 dl socker
2 st 7 cm långa remsor av citronskal
3 kvistar färsk mynta
2,5 dl färskpressad citronjuice
5 dl bubbelvatten
2 dl gin

Blanda vatten, rabarber, socker, citronskal och mynta i en kastrull. Låt blandningen koka upp, sänk värmen, täck med lock och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt rabarbermixen svalna, sila sedan med finmaskigt durkslag över en tillbringare. Pressa ner på de fasta ingredienserna för att få ut så mycket smak som möjligt innan du slänger iväg dem. Blanda i citronjuice, bubbelvatten och gin. Servera med is, garnera med en kvist mynta.

Matfakta

Matfakta: Jordgubbar

Av Kendall Kish | 17 May, 2013

jordgubbar1

Jordgubbar är en av de sakerna vi älskar mest med sommartider. Vad som är så bra med dessa söta små röda juveler är dess mångsidighet. Jordgubbar är ett uppenbart val i desserter, men fungerar också jättebra i sallader, cocktails och smörgåsar. För att förlänga smaken av färska jordgubbar ändå in på hösten kan du prova att göra hemmagjord jordgubbssylt.

Namn: Fragaria ananassa är det latinska namnet för jordgubbar.

Ursprung: Den vilda jordgubben har funnits i århundraden, men den mer vanliga, lite större trädgårdsjordgubben upptäcktes i Chile och Peru av en fransk ingenjör som började odla dem i Frankrike under 1700-talet.

Peak Season: Strawberry peak season varies from region to region, and is the first of the early spring fruits to appear at farmers markets. Peak season for California and Florida harvests are in April and May.

Högsäsong: Högsäsongen för jordgubbar här i Sverige är runt midsommar.

Näringsvärde: Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin, fibrer och antioxidanter.

Förberedelse: Ät jordgubbarna inom en eller två dagar efter inköp och tvätta dem bara precis innan du ska använda dem.

Recept: Tacos med jordgubbar, bönor och fetaost

Tips

5 örter att odla hemma

Av Marcussamuelsson.se | 17 May, 2013

örter

Ta tillfället i akt i vår att städa ur dina skåp på torkade kryddor i burkar. Färska örter är enkla att ta hand och och ger en helt fantastisk smak till även de tråkigaste av rätter. Om du fundera på att prova dina gröna fingrar i vår kan du läsa de här tipsen för hur man odlar dem hemma:

Oavsett om du bor i en storstad och bara har en liten fönsterkarm att jobba med eller om du bor på landet med massor av yta är en örtträdgård en fin upplevelse.  Att odla sina egna örter gör maten både mer smakrik och mer närodlat än så kan det inte bli! Här är fem örter som är perfekt för både nybörjare och proffs:

1. Timjan: Timjan är en extremt mångsidig ört och den adderar en något träig, kryddig smak till fisk, kyckling och till och med till dessert. Det finns många olika sorters timjan men den engelska trädgårdstimjan är den vanligaste. Detta är en ört som sprider sig otroligt snabbt om man inte passar på den.

2. Basilika: Även om basilikan är en årsbaserad ört (den måste planteras om varje år) så växer den otroligt väl under rätt omständigheter. Söt som honung och med en doft av exotiska kryddor ger basilika din trädgård både höjd och färg. Gör en god pesta av den, eller en marinad till kött.

3. Rosmarin: Rosmarin kan växa sig så högt som 3 meter och behöver rätt lite kärlek för att den ska växa sig stor. Gräv bara ett hål i jorden, plantera och vattna emellanåt undre de varma sommarmånaderna. Vanligast äts rosmarin till lamm och vilt kött, men det är också gott tillsammans med honung och ost.

4. Persilja: I torkad form är persilja både relativt färg- och smaklös men färsk från trädgården ger persilja en härlig gnista till pastarätter. Eftersom persiljan är känslig mot temperaturförändringar kräver den lite mer uppmärksamhet än andra örter. Lägg lite extra energi på att vattna regelbundet så kommer du få vackra persiljeplantor att ha i din matlagning när du vill.

5. Stjärnrams: De flesta hemmakockar har aldrig haft att göra med en färsk ramsplanta, och inte heller fått smaka dess gurkliknande smak. Med sina brilliant blåa blommor (perfekta för garnering) ger stjärnrams en mild, grönsakig smak till sallader och soppor. Stjärnrams kräver mycket vatten så se till att hålla utkik så att plantan inte torkar.

Se en örtträdgård som en kulinarisk investering – en liten bit jord som ger dig både ingredienser och inspiration.

Tips

Hur man steker ett ägg

Av Christopher Stewart | 17 May, 2013

ägg

Ibland är det enklaste det allra svåraste. Jag vet att jag inte är den enda som har upplevt otaliga morgnar då gulan går sönder, vitan blir rinnig och det bränns vid i pannan. Ja, jag pratar om ägg. Ett stekt ägg är en av de små skatterna i världen och om man gör det på rätt sätt kan det vara underbart till frukost eller tillsammans med en pasta. Läs mer

ResaTips

De bästa restaurangerna i Miami

Av Marcussamuelsson.se | 9 May, 2013

miami

Foto: Piutus på Flickr

Miami är en bubblande gryta av olika kulturer och nationaliteter.  Från Haiti till Italien – den här staden har lite av varje. Även om det finns en mängd bra restauranger i staden är dessa mina fem bästa: Läs mer

Tips

5 smakhöjare till pasta

Av Marcussamuelsson.se | 9 May, 2013

Foto: Lindsay Hunt

Foto: Lindsay Hunt

Att koka vatten, lägga i pastan och hälla på din gamla vanliga pastasås kan bli rätt repetitivt och tråkigt efter ett tag. Krydda ditt pastaliv med de här fem smakhöjarna. Och tänk på att pasta smakar gott kallt också. Det som blir över passar utmärkt till picknick dagen efter.  Läs mer